KRK – Položen kamen temeljac za POS-ovu višestambenu zgradu

27. svibnja 2018. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

gradnja POS-ovih stanova

gradnja POS-ovih stanova

KRK – Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, ujedno i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, u društvu gradonačelnika Darija Vasilića i direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavka Čukelja, položio je kamen temeljac za višestambenu građevinu koja se u Ul. Narodnog preporoda u gradu Krku započinje graditi sukladno programu društveno poticane stanogradnje (POS).

Riječ je o stambenoj zgradi s ukupno 30 stanova koji će varirati od jednosobnih do trosobnih, a čijim će budućim stanarima na raspolaganju biti i 60 parkirališnih mjesta. Vrijednost ove investicije, s uračunatim PDV-om, iznosi 11,17 milijuna kuna, od čega poticajna sredstva Republike Hrvatske iznose oko 3 milijuna kuna. Tlocrtni gabariti predmetne građevine, uzimajući u obzir najistaknutije dijelove, su 52 x 21 metar, dok njezina ukupna bruto razvijena površina iznosi 2.565 četvornih metara.

Drago mi je da danas možemo postaviti kamen temeljac te započeti s izgradnjom višestambene građevine prema modelu društveno poticane stanogradnje, ističe na početku gradonačelnik Vasilić, ali i zahvaliti se svima koji su radili na pripremanju izgradnje, od projektanata, preko djelatnika Grada Krka i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, pa sve do izvođača – tvrtke GP Krk d.d. – koji je u jako kratkom vremenu pripremio gradilište da bismo uopće mogli pristupiti polaganju kamena temeljca. Radi se o drugoj zgradi APN-a u gradu Krku, i to nakon 14 godina, s time da je prva imala 16 stanova, dok je druga planirana s njih 30. Zgrada će, također, imati prizemlje i dvije etaže, zajedno s podrumskom etažom kao spremišnom, a svakom stanu pripast će i dva parkirna mjesta, s time da će stanovi varirati od jednosobnih do trosobnih, odnosno od najmanjih s površinom od 40-ak kvadrata, pa do onih dvostruko prostranijih. Sve to bit će predstavljeno i potencijalnim kupcima kojih se više od 100 javilo na prethodno raspisan natječaj Grada Krka, i to već sredinom mjeseca lipnja ove godine kada će im se uručiti katalozi stanova. Ovo je velika stvar za grad Krk, koji ima pozitivan natalitet i snažan mehanički priliv stanovništva, jer mladim ljudima koji ovdje žele stanovati bez ovakvih programa teško je kvalitetno riješiti stambeno pitanje. Već sada znamo kako je definirana maksimalna cijena stana od 1.125,00 EUR po kvadratu, što s obzirom na trenutno stanje tržišta na području grada Krka iznosi oko 50% tržišne cijene kvadratnog metra stana. Prema tome, ovo je zaista lijepa prilika za mlade obitelji i mlade ljude da upravo u Krku pronađu svoje mjesto stalnog boravka te da postanu ili nadalje budu naši dragi sugrađani, zaključio je gradonačelnik Vasilić.

Najprije se zahvaljujem Gradu Krku na velikom trudu uloženom u ovaj projekt, dodaje Čukelj, jer gotovo su četiri godine prošle od ideje od kretanja u realizaciju, s time da bi izgradnja trebala trajati još 500 dana, kako je navedeno u Ugovoru o građenju, iako postoje usmena obećanja izvođača kako bi se posao mogao završiti i brže.

U našoj državi događa se situacija da nas ima sve manje, jer mnogi su odlučili otići, navodi ministar Štromar. Stoga, naša je zadaća da zajedno s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, napravimo puno više nego li smo do danas napravili kako bi naši mladi ostali u Hrvatskoj. Jer njima su potrebne dvije ključne stvari: posao i riješeno stambeno pitanje. Kada to zadovolje oni će sigurno ostati u ovoj prekrasnoj zemlji velikih potencijala. U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja, nastavlja Štromar, imamo dva programa namijenjena mladima. Jedan je društveno poticana stanogradnja koja omogućava puno jednostavniji i jeftiniji način rješavanja stambenog pitanja, a da bi se takvi stanovi uopće mogli graditi nužna je izvrsna komunikacija s lokalnom samoupravom. Drugi naš program čine subvencije na kredite za mlade koji kupuju stanove ili kuće, odnosno one koji kuće grade. I jednim i drugim programom, zaključuje ministar Štromar, mladim bismo ljudima trebali pomoći da ostanu u Hrvatskoj, kako bi svi zajedno ustrajali na izgradnji jedne moderne i lijepe države.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone