KRK – ODRŽANA POSVETA NASLJEĐA OBITELJI FRANKOPAN

20. kolovoza 2019. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

KRK – Dan od Kuće kojim Katedra Čakavskog sabora Kornić obilježava 12. godišnjicu osnutka Zavičajne etnografske zbirke Kornić (tzv. Etno kuće) održala je u nedjelju, uz podršku UdrugaeKnezovi Krčki Frankopani i njihov Dramski studio Frankopan program posvećen Frankopanima.

Program, u dvorištu Etno kuće, započeo je dječjom predstavom Težak život u srednjem vijeku, u izvedbi članica Dramskog studija Frankopan: Nadije Kosić (Laura), Sare Mrzljak (Zita), Mare Toić (Nikolina), Magdalene Mrakovčić (Monika), Dorotee Stojaković (Justina), Vite Purić (Marija), Jelene Dujmović (Karolina) i Katarine Mrakovčić (Petra).

Riječ je o predstavi nastaloj pod kreativnim vodstvom redateljice Frane Marije Vranković, ujedno i autorice teksta, a koja je svoju premijeru doživjela nedavno, i to na ovogodišnjem Krčkom sajmu. Sama radnja inspirirana je Novelom od Stanca Marina Držića, donoseći zanimljivu priču o trgovkinji Lauri pridošloj na Lovrečevu prodati robu u doba kada je Krkom vladao upravo knez Nikola IV. Frankopan. Kako bijaše umorna ona odluči prespavati na jednom od krčkih trgova, a s njom se potom krenu poigravati četiri vragolanke – Justina, Zita, Nikolina i Monika. U priču zatim ulaze i tri dame – Karolina, Marija i Petra – koje pripremaju zabavu za 16. rođendan kneginje Katarine, povodom kojeg se na kraju predstave pleše srednjovjekovni ples Saltarello. Nastavno na takvu završnicu, slijedila je radionica srednjovjekovnih plesova, a bila je tu i projekcija dokumentarnog filma Frankopani.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone