KREĆE EPK 2020.

18. siječnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U riječkom u RiHubu predstavljen je Program otvorenja Europske prijestolnice kulture. U prvom danu velike godine kulture, osim Opere Industriale kao središnjeg programa u Riječkoj luci, najavljeno je preko 70 događanja za sve uzraste, ukuse i želje, u organizaciji brojnih udruga, umjetničkih organizacija, poduzetnika, ustanova i institucija.

Već se u petak, 31. siječnja u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvara izložba „S kolekcijom“ Davida Maljkovića, a večer obilježava Noć muzeja. U subotu se, 1. veljače, od ranih jutarnjih sati odvija kulturni i zabavni program na preko 30 lokacija u centru Rijeke. Mnoga od događanja traju do ranih jutarnjih sati nedjelje, 2. veljače.

O tome što će se događati u sklopu Programa, 1. veljače 2020. govorili su Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Emina Višnić, direktorica RIJEKA 2020, Barbara Babačić, RIJEKA 2020, koordinatorica cjelodnevnih programa otvorenja, Josip Maršić, umjetnik, koautor glazbenog predloška otvorenja u Riječkoj luci, Dalibor Matanić, redatelj programa u Riječkoj luci i Irena Kregar Šegota, RIJEKA 2020, program svečanog otvorenja u HNK Ivana pl. Zajca.
Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, kazao je kako nas očekuje puno stvari koje će nekima možda biti čudne, pomalo pomaknute od uobičajenog, ali to i jest ono što se od Rijeke na neki način i očekuje. „Rijeka će taj dan biti zasigurno jedan od najživljih gradova, ne samo u Hrvatskoj već i u okruženju, s obzirom na opseg programa. Veseli nas taj entuzijazam i ta energija kojom su nabijeni svi koji u tome sudjeluju 1. veljače. Ponosan sam na činjenicu da su Riječani, ali i stanovnici gradova i općina iz riječkog prstena naši prepoznali taj projekt i u njega se sudionički uključili. Zato pozivam sve iz bližeg i šireg okruženja, kao i drugih gradova Hrvatske da dođu taj vikend u Rijeku“, naglasio je gradonačelnik.

Tri cjeline programa otvorenja

Protokolarni dio otvorenja u HNK Ivana pl. Zajca

U kasnim popodnevnim satima u HNK Ivana pl Zajca održate će se protokolarni dio otvorenja EPK, uz kraće glazbeno-scenske nastupe i pozdravne govore, te uručenje plakete Europske prijestolnice kulture Gradu Rijeci. Ovom će dijelu programa prisustvovati visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske – predstavnici EU komisije, ministri kulture Europskih zemalja, predstavnici prijašnjih i budućih gradova – Europskih prijestolnica kulture, veleposlanici, diplomatski zbor te dvoje umjetnika iz irskog grada Galwaya, također Europske prijestolnice kulture 2020.

Opera Industriale – središnji program otvorenja

Središnji program održava se u večernjim satima u Riječkoj luci, prostoru koji, omeđen gatovima i Molo longom, predstavlja snažnu identitetsku točku Rijeke. U povijesti i sadašnjosti grada luka je simbol moderne i otvorene Rijeke. U nju su uplovljavali brodovi, a na njima ljudi, ideje, noviteti, osvajači, osloboditelji. Zbog luke je Rijeka bila poželjna svima, zahvaljujući luci Rijeka je opstajala i trajala. Lučki su radnici, ali i pomorci, uz luku i more othranili svoje obitelji.
Operi industriale nastaloj prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM – Josip Maršić i Zoran Medved, u orkestraciji skladatelja, maestra Frana Đurovića, otvaraju se važne identitetske teme Rijeke i Europe, a program donosi zvuk, glazbu i buku, efekte koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame te snažne simbole Rijeke i Europe. Program započinje u 19.30. Na više lokacija na području luke nastupa preko 120 izvođača. Narator i voditelj u Operi Industriale je Zoran Prodanović Prlja.

Operu industriale kombinira zvukove grada, industrije i buke, nastupe na klasičnim instrumentima, zborsko pjevanje, zvončarska zvona i aktivno zvučno uključivanje publike. Zvuk, glazba i buka te efekti koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame, snažni su simboli Rijeke i Europe. Kako je rekao Dalibor Matanić, redatelj programa, Rijeka odaje poštovanje svojim radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji kraja koji je okružuje te ujedno podsjeća na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena moderna Europa.
Riječka luka – Luka različitosti, posredno je širila obzor i vidike stanovnicima Rijeke i okolne regije i učinila ih otvorenim, tolerantnim ljudima koji prihvaćaju različitosti. Upravo je zato prostor luke izabran za lokaciju svečanog otvorenja Europske prijestolnice kulture. Simbolikom ovog prostora, Rijeka Europi šalje poruku o važnosti Luke različitosti.

Na velikoj pozornici, smještenoj na De Francheskijevom gatu, ali i na drugim lokacijama u Riječkoj luci, nastupa gotovo 150 izvođača, a u program je uključena i publika. Varioci, iskre, buka brusilica i bušilica, limovi i željezarija – simboli su radništva i radnika koji su s ponosom gradili Rijeku. Kreativna energija i snaga umjetnika bila je odraz otpora i u vremenima koja su imala pretenzije ukalupljivati i preispitivati ispravnost i ciljeve umjetnosti. Na takvom otporu, ali i na tragu orijentacije prema zapadnom europskom kulturnom krugu, izrasla je propulzivna energija riječkog punka i rocka, snaga zvuka električnih gitara i ritam bubnjeva što je u svoje vrijeme predstavljalo buntovnu i hrabru Rijeku.
Ne zanemarujući tradiciju i njenu sveobuhvatnu, gotovo magijsku energiju, Rijeka svoju svečanost otvorenja završava najsnažnijim zvukom koji je okružuje još od pradavnih vremena. Zvončari će bukom zvona – magičnim starim poganskim ritualom – tjerati zimu i najaviti proljeće u Europskoj prijestolnici kulture, novo doba u koje Rijeka ulazi 1. veljače 2020.

Publika. ponajprije ona mlađa kojima će se na početku Molo longa podijeliti 2.500 zvona, ima mogućnost zvoniti, navijati i stvarati buku, te tako sudjelovati u izvedbi kao živi instrument koji predstavlja ljude – najsnažniji dio identiteta grada. Na ekranima razmještenima na području luke prikazivat će se video koji kombinira izvedbu s velike pozornice, sliku publike s Molo longa te druge vizualne elemente.

Na Pixel Wallu, svjetlosnoj instalaciji koja se postavlja ispred zgrade Pomorskog putničkog terminala na Molo longu, ispisivat će se tekstualne poruke različitog sadržaja i iscrtavati zadani piktogrami, jednako kao i na svjetlosnoj instalaciji Migrant Waves postavljenoj u nastavku lukobrana. Svjetlosne instalacije postavit će se i na zgradu Robne kuće Ri, te iza pozornice na De Francheskijevom gatu. Na tri različite lokacije koje vode prema luci postavljaju se prostorne instalacije – Kaleidoskopi, sastavljene od modularne skele i rasvjete koja osvjetljava unutarnji prostor. Završetak svečanosti vizualno obilježava vatromet.

Cjelodnevni program

U prvom danu velike godine kulture, već od jutra pa sve do sljedeće zore, Rijeka nudi preko 70 događanja za sve uzraste, ukuse i želje i to na više od 30 lokacija u središtu grada. U organizaciju programa uključeno preko 40 umjetničkih organizacija, udruga, poduzetnika, pojedinaca, ustanova i institucija.
Osim velikog broja izvođača koji nastupaju u središnjem dijelu otvorenja, Operi Industriale u Riječkoj luci, u cjelodnevnim događanjima mnoštvo je izvedbi s oko 500 a možda i više izvođača.  U Rijeci je 1.2. moguće vidjeti više od 30 DJ-eva među kojima se izdvaja Nicky Siano, prvi resident kluba STUDIO 54.
U rock, pop, jazz i blues koncertima nastupa 60 skupina izvođača među kojima su i Jonathan, Parafi, Fit i mnogi drugi. Pop up događanja zbivaju se na ulicama grada – poput šišanja na otvorenom, pjevanja na ribarnici… Bit će tu i dječjih nastupa s pjesmama i plesom, humoristične anti-turističke ture autobusom u izvedbi poznatih glumica Tanje Smoje i Jelene Lopatić, modna revija, nastupi riječkih pisaca i spisateljica, plesne večeri za umirovljenike, okupljanje rock bendova iz 60-ih, 70-ih i 80-ih… Na različitim mjestima u gradu nastupaju Marko Tolja, Marinada, Izet Borgie, Šajeta, Dule Bonaca…i još mnogo, mnogo toga. Cijela rijeka ljudi dio je programa otvorenja Europske prijestolnice kulture. A program traje 24 sata.

Ukupno u svim događanjima koja čine sastavni dio otvorenja Europske prijestolnice kulture nastupa i sudjeluje preko tisuću izvođača.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone