KRČKOM VRTIĆU STATUS EKO VRTIĆA

30. svibnja 2019. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

OTOK KRK – Dječjem vrtiću Katarina Frankopan ove je godine obnovljen status međunarodnog Eko vrtića, što znači da se naši mališani, vođeni svojim odgojiteljicama, od najranije dobi osvještavaju o važnosti očuvanja okoliša i prirode.

Obnova ovog statusa, sukladno protokolu, potvrđena je od strane međunarodne Zaklade za odgoj i obrazovanje (Foundation for Environmental and Education) sa sjedištem u Lisabonu temeljem izvješća koje međunarodnom koordinatoru dostavlja nacionalni koordinator iz Udruge Lijepa naša. Svečanost dodjele certifikata i Zelenih zastava eko vrtićima i školama sredinom svibnja održana je u Zagrebu, a istoj su prisustvovale delegacije iz cijele Hrvatske, među čijim je redovima svoje mjesto pronašla i ona krčka, vođena ravnateljicom Irenom Žic Orlić te direktorom otočne komunalne tvrtke Ponikve eko otok Krk Ivicom Plišićem, kao predstavnikom kumske ustanove.

Status Eko-vrtića ili škole predstavlja sustav nagrađivanja na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini što je ujedno i osobitost ovog prepoznatljivog i kvalitetnog modela odgoja i obrazovanja. Vrtići koji ispune postavljene kriterije i koji brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način življenja, dobivaju povelju o statusu Eko-vrtića i Zelenu zastavu. Ovo prestižno međunarodno priznanje dodjeljuje se na dvije godine, a nakon toga slijedi prijava za obnovu statusa. Vrtić tako izvješćem mora dokazati da je u provedbi programa, prema zacrtanim smjernicama otišao korak dalje, odnosno produbio i proširio rad na temama vezanim uz ekologiju i održivi razvoj.

Krčka ustanova, u ovom je sustavu još od 2009. godine, što znači da će se Zelena zastava nastaviti vijoriti u svakom od osam područnih vrtića (Omišalj, Njivice, Malinska, Vrh, Punat, Baška, Vrbnik i Polje), kao i onom matičnom (Krk). Nije na odmet spomenuti kako je ustanova ove godine, radi mnogih u proteklom desetogodišnjem razdoblju uspješno realiziranih inicijativa, zaslužila ZLATNI status Eko vrtića, kao i posebno priznanje za provođenje svog ovogodišnjeg eko-projekta pod nazivom Veliki lov na biljke, a koji se provodi s ciljem povećanja broja i raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta u okruženju vrtića u kojem mališani gotovo svakodnevno uživaju, boraveći u vrtovima i povrtnjacima koje sami formiraju, i o kojima predano skrbe. (kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone