KRČKI PRŠUT PRVI HRVATSKI PROIZVOD ZAŠTIĆEN OD EU / CRESKO ULJE JOŠ NA ČEKANJU

15. travnja 2015. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

pršutKRK – Krčki pršut je prvi proizvod iz Hrvatske koji je dobio oznaku – kako se to službeno zove – zaštićenog zemljopisnog podrijetla!

Kako navode iz resornog ministarstva, u službenom listu Europske unije je 14. travnja objavljena odluka kojom se od 26. ožujka, na razini cijele Europskeunije, u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla uvodi i Krčki pršut. To znači da je ovaj proizvod prvi iz Hrvatske kojemu je takvo što uspjelo.

Krčki pršut uspješan, maslinovo ulje s Cresa još na čekanju

“Još 2014. godine u veljači je upućen zahtjev za upisu Krčkog pršuta, što je napokon okončano pozitivno za nas”, navode iz Krka.
No ono što ipak ostavlja gorak okus u ustima je činjenica da je to tek prvi i jedini proizvod kojemu je takvo što uspjelo i još uvijek cijeli niz drugih proizvoda “čeka sretnije dane”. Riječ je maslinovom ulju s Cresa (ekstra djevičanskom), o mandarini s područja Neretve i kiselog kupusa s područja Ogulina.

Inače, Krčki pršut je karakterističan zbog svoje pripreme i okusa tj. blage je arome koja se dobiva dugotrajnim procesom pripreme.
(kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone