KOSTRENA – Energetska obnova vrtića Zlatna ribica

18. ožujka 2019. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

Zlatna-ribica-KostrenaKOSTRENA – Uspješnom prijavom na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“, Općina Kostrena ostvarila je maksimalnu stopu sufinanciranja za projekt energetske obnove Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“, u iznosu od 1,6 milijuna kuna, odnosno 35 posto prihvatljivih troškova projekta čija je ukupna vrijednosti 4,5 milijuna kuna. Razliku od približno 3 milijuna kuna Općina će prijaviti na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini kako bi se povećala stopa sufinanciranja bespovratnim sredstvima i umanjio iznos vlastitog učešća u projektu.

Povećanje energetske učinkovitosti zgrade Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“, planira se provesti kroz nekoliko projektnih aktivnosti i to obnovom toplinske ovojnice zgrade, izvedbom termoizolacije kosih i ravnih krovova i zamjenom vanjske stolarije čime će se povećati energetska svojstva zgrade i postići značajne uštede u potrošnji energije za gotovo 60% na godišnjoj razini. Obnova zgrade pridonijet će i poboljšanju uvjeta boravka djece, kvaliteti usluga kao i uvjetima rada zaposlenika. Po završetku projekta, zgrada dječjeg vrtića iz postojećeg energetskog razreda C prijeći će u energetski razred A.

Razdoblje provedbe projekta počinje sklapanjem Ugovora, koje bi trebalo uslijediti u narednim danima s trajanjem od 24 mjeseca tijekom kojih trebaju završiti sve projektne aktivnosti, a najkasnije do 31. prosinca 2022. godine. Uz povećanje energetske učinkovitosti, cilj projekta je podizanje svijesti o mogućnostima i prednostima provedbe mjera energetske učinkovitosti te smanjenje stakleničkih plinova i negativnog utjecaja na okoliš. Namjera je također potaknuti mještane na provedbu mjera energetske učinkovitosti kako bi povećali kvalitetu stanovanja uz smanjenje energetskih troškova. (kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone