OBERSNELOVA ZABRANA JE SRAMOTNA PLJUSKA TOLERANTNOJ RIJECI

12. svibnja 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
Oni koji sami sebe nazivaju tolerantnima, a brane drugima da kažu svoje mišljenje jer im se ono ne sviđa su najgora vrsta hulji

Oni koji sebe nazivaju tolerantnima, a drugima brane pravo na svoje mišljenje jer im se ono ne sviđa najgora su vrsta hulji

KOMENTAR – Gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP) zabranio je postavljanja štandova na 25 lokacija (na javnim površinama kojima upravlja Grad rijeka) za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije.

Krenimo redom. Istanbulska konvencija je dokument koji govori o oblicima nasilja u obitelji i ima za cilj smanjiti takvo nasilje. Istina je da ova koncenvija ima i neke sporne dijelove, ali sama misao koncencije je svakako plemenita. Ali neovisno što mislimo o njoj: slažemo li se s njom ili ne, uopće ne smije biti sporno da u slobodnom društvu trebamo imati pravo reći svoje mišljenje.

“Ne slažem se s onim što govoriš, ali branit ću do smrti tvoje pravo da to kažeš”, Voltairea.

U slobodnom i demokratskom društvu trebamo imati pravo zalagati se za svoje ideje, dokle god one nisu suprotne sa zakonom. A jasno je da zalaganje za Istanbulsku konvenciju, kao i zalaganje protiv Istanbulske konvencije putem skupljanja potpisa za raspisivanje referenduma nije suprotno zakonu. Sasvim je legitimno skupljati potpise protiv Istanbulske konvencije, neovisno što mi privatno mislili o tome. Kao što je legitimno skupljati potpise za Istanbulsku konvenciju, neovisno što mi privatno mislili o tome. I onda gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel zabrani jednoj od tih strana da postavi štandove kako bi skupljali potpise. jer se njemu ne sviđa ono za što se oni zalažu.

Obersnel je poslao i svoje PRIOPĆENJE koje u stvari ne objašnjava ništa, već samo pokazuje da Obersnel na žalost ili temeljno ne razumije što je sloboda i brka što je a što nije smanjivanje ljudskih prava ili misli da se ovakvim zabranama ulaguje dijelu biračkog tijela koje će ga na izborima podržati. Ukoliko je tako onda se SDP može zabrinuti tko su im birači, jer samo moralne ništice mogu uživati u zabranama onih koji misle drugačije. Budimo jasni, ovom odlukom Obernsel je zgrozio svakog iskrenog socijaldemokrata, svakog iskrenog liberala…

Obersnelova šamarčina tolerantnoj Rijeci

Tom odlukom gradonačelnik Obersnel opalio je šamarčinu svim građanima Rijeke koji slobodno misle, koji nisu licemjeri i danas sami sebe zovu tolerantnima a sutra zabranjuju one koji drugačije misle. Ovom odlukom Obersnel je opalio šamarčinu tolerantnoj Rijeci i Rijeci koja se ne boji drugog mišljenja.

Za sve one koji još ne razumiju kakvu glupost je učinio Obersnel možda će ovi citati pomoći shvatiti:

“Goebbels je bio pobornik slobode govora za mišljenja koja su mu se sviđala. Takav je bio i Staljin. Ako ste uistinu za slobodu govora, onda trebate biti pobornici slobode govora baš za ona mišljenja koja prezirete. U suprotnom, niste pobornici slobode govora”, rekao je Noam Chomsky.

“Ako sloboda išta znači, onda je to pravo da kažeš ljudima ono što ne žele čuti”, rekao je George Orwell.

“Ne slažem se s onim što govoriš, ali branit ću do smrti tvoje pravo da to kažeš”, dolazi nam pak od Voltairea.

(ZM)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone