KOMENTAR – AKO JE KOMADINA BUDUĆNOST SDP-a ONDA SDP SLOBODNO MOŽE “ZATVORITI BARAKU”

16. rujna 2018. | Kategorija: Hrvatska
Zlatko Komadina (SDP)

Zlatko Komadina (SDP)

KVARNER – Već i ptice na grani znaju da u je stanje u SDP-u negdje između kaotičnog i komičnog. Izuzev ljudi čiji posao ovisi o SDP-u i pokojeg umirovljenika koji živi u prošlosti teško je zamisliti inteligentnu osobu koja bi danas glasala za SDP. SDP je postao strankom koja ne ulijeva minimum povjerenja.

SDP više ne privlači ljude lijevog svjetonazora, jer je SDP svojom politikom (Linić, Milanović…) izgubio sve što socijaldemokraciju čini socijaldemokracijom. Sol na ranu urendo im trljaju ostale stranke koje, napose na lokalnoj razini uspješno povlače socijalne poteze kojih se SDP nije ni sjetio.

SDP više ne privlači ljude koji žele pravednije društvo, jer su se mnogi SDP-ovci pokazali bahatim i često gorim od HDZ-a koji im je koristio kao “Baba roga”.  Afere u Sisku, Zagrebu, na državnoj razini, a one u Rijeci bolje ne spominjati: od Jurešića i Komadine do Obersnela i njegovih pročelnika.

SDP više ne privlači ljude koji se smatraju intelektualcima, jer nakon što se SDP-ova politika svela na “strašenje naroda s nadolazećim ustašama”, svatko s IQ-om iznad 60 vidi da je to potpuna piz… i ne želi imati posla s takvim jeftinim populizmom. Intelektualna ljevica se zato okrenula drugim strankama i strančicama: Pametno, Nova Ljevica, ORaH-a…

SDP više ne privlači ni one koji žele bolje društvo, jer SDP je nekoliko puta imao konce u rukama ove zemlje i učinio – ništa. Gospodarski napredak i SDP kao da su međusobno posvađani.

Na kraju SDP više ne privlači ni same SDP-ovce. Odlazak saborskih zastupnika SDP-a postao je pravilo.

Bernardić (SDP), Miletić (IDS), Vrdoljak (HNS) - nekada prijatelji, danas u u međusobnom ratu

Bernardić (SDP), Miletić (IDS), Vrdoljak (HNS) – nekada prijatelji, danas u u međusobnom ratu

Mediji vrište kako je krivac Davor Bernardić, ali svatko s malo soli u glavi zna da Bero nije i ne može biti isključivi krivac. Grbini, Jovanovići, Komadine, Ostojići i svi ostali koji hrane kaos putem medija – istovremeno kršeći sve odredbe samog SDP-a – nose svoj krimen. Iako Bero nije izgubio sa SDP-om ni jedne izbore i nema ni jedan opravdani razlog (ankete javnog mijenja nisu opravdani razlog) zašto bi otišao s mjesta predsjednika SDP-a, gdje je legalno izabran, sada se kao budućnost SDP-a spominje Zlatko Komadina, a u navijanju prednjači – pazi čuda – riječki Novi list. Komadina želi na čelo SDP-a, ali ne kroz izbore jer bi ih vjerojatno izgubio. Već nekom vrstom kliznog dogovora.

Može li Komadina biti budućnost ičega?

Tko je Zlatko Komadina? Komadina je čovjek koji je toliko dugo na čelu Primorsko-goranske županije da više nitko ne broji godine – čovjek koji je dosadio Bogu i Vragu, koji može biti sve, i prošlost, i sadašnjost, ali jedino što nikako ne može biti je budućnost.

Komadina je župan koji po učinku učinjenog u “svojoj” županiji slovi kao jedan od onih s najmanje uspjeha na razini cijele Republike Hrvatske. Gotovo sve za što se Komadina zalagao nije učinjeno: nizinska pruga, revitalizacija Gorskoga kotra, rješavanje Petrokemije, hitne medicinske pomoći, uređenje srednjih škola u nadležnosti županije, sređivanje pomoskog dobra.

Komadina se voli hvaliti “crvenom” Primorsko-goranskom županijom. Ali to ima smisla kao i Hrvatska gospodarski div Europe – nula!

SDP se u Rijeci održava isključivo zahvalom Vojka Obersnela kojemu je Zlatko Komadina više puta pokušao omesti vlast.

Komadinov županijski SDP, gdje je on osobno kadrovirao SDP-ove ogranke i kandidate, uredno su gubili izbore: Novi Vinodolski, Crikvenica, Opatija, Bakar, Lovran…

Ako je Zlatko Komadina budućnost SDP-a onda SDP slobodno može “zatvoriti baraku”.

Obersnel, Milanović, Komadina

Obersnel, Milanović, Komadina

Sve istočno od Rijeke SDP je izgubio i porazi koji su se nizali od Bakra i Crikvenice do Novog Vinodolskog odgurali su SDP na marginu. Sve zapadno od Rijeke SDP je izgubio: Lovran, Mošćeničku Dragu, a u Opatiji je Komadina kumovao izrazito glupom pokušaju rušenja vlastitog gradonačelnika koji je zatim kao nezavisni otpuhao SDP u oporbu. Na otocima je stanje još gore: na Cresu, Rabu i Lošinju SDP-a više gotovo nema. Na otoku Krku je privjesak PGS-a.

Jedino gdje se SDP na Kvarneru koliko-toliko održava je u Viškovu, Kastvu i Matuljima. A ni tamo ne cvjetaju ruže. Već je izvjesno da će afera Marišćina skupo koštati SDP u Viškovu, a ni načelniku Matulja nije lako. To je Komadinova SDP-ova Primorsko-goranska županija, gdje ustvari jedino što SDP održava na životu je Rijeka i Vojko Obersnel.

Prisjetimo se Komadine kao ministra. Došao je u Vladu i ekspresno otišao. Na njegovu žalost u tom periodu mjenjao ga je Vidoje Vujić, koji je u tih nekoliko mjeseci – po mišljenju mnogih – učinio više nego Komadina tijekom ranije godina.

Sada SDP izvlači takvu osobu, prezentira je novom nadom, budućnost, osobu koja će udahnuti nov život usnulom SDP-u. Ali Komadina to nije. Jer ako je Zlatko Komadina budućnost SDP-a onda SDP slobodno može “zatvoriti baraku”. Ako ćemo uspoređivati Beru i Komadinu, SDP-u je puno bolje da ostane Bero. A za nas ostale, ustvari, koga briga tko će na čelo SDP-a.

(ZM)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone