Komadina: U Županiji se život vraća u normalu, ali i dalje nema opuštanja, apeliram na oprez

4. svibnja 2020. | Kategorija: Hrvatska

komadinaKVARNER – Župan Zlatko Komadina današnju konferenciju za novinare Županijskog stožera civilne zaštite otvorio je, kako je sam naglasio, s tri dobre vijesti. „Već gotovo dva tjedna nemamo novo oboljelih, u TH Crikvenica više nema covid pozitivnih pacijenata i od danas za kretanje unutar cijelog teritorija Primorsko-goranske županije više ne trebaju e propusnice.

 “Život se postepeno vraća u normalu, u razdoblju smo popuštanja mjera, ali i dalje nema opuštanja, virus je još uvijek prisutan i zato apeliram na sve građane da se i dalje ponašaju odgovorno, pogotovo da se i dalje suzdržavaju od okupljanja i druženja te poštuju preporuke fizičke distance. Socijalna smo bića, nikome to nije lako ali dok god imamo prisutnost virusa, to je jedini način da se sačuvamo od širenja zaraze”, rekao je župan.

Naglasio je također da se u Županiji sve aktivnosti odvijaju redovno, a od donijetih odluka istaknuo je dodjelu tri puta po 900.000 kuna županijskim zdravstvenim ustanovama za pojačane aktivnosti i nabavku zaštitne opremu  u ovo vrijeme epidemije, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, Domu zdravlja i TH Crikvenici.

Poziv na odgovorno ponašanje uputio je i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović koji je rekao da je u Županiji 48 osoba ozdravilo, no njih 22 još su pozitivni na virus, dvoje ih je u KBC, a ostali kod kuće pod dnevnim nadzorom epidemiologa.“U drugi tjedan relaksacije mjera ulazimo s dosta optimizma, no kao što je rekao i župan, virus je i dalje prisutan i zato je važno da i dalje poštujemo sve preporuke zaštite. “Osim toga imali smo gotovo 500 ulazaka preko granice ljudi koji su koristili mogućnost dolaska svojim obiteljima ili u svoje nekretnine na 72 sata. Svi su oni morali u samoizolaciju, za sve znamo gdje su, no i to je jedan od mogućih izvora novih zaraza zato apeliram na i dalje maksimalan oprez”, naglasio je Mićović.

O specifičnoj situaciji za stanovnike otoka Raba  i one koji odlaze na Rab, a to je da dijelom moraju proći i kroz teritorij Lično-senjske županije, govorio je načelnik PU Primorsko goranske Tomislav Dizdar, te rekao kako je dogovorno s kolegama iz susjedne Županije taj problem riješen, prolazak će biti moguć uz obavezu predočenja osobne iskaznice na policijskim kontrolnim punktovima.

KBC Rijeka od danas kreće s redovnim pružanjem usluga. Prema riječima ravnatelja Davora Štimca samo su još dva covid pacijenta  u  Klinici za infektologiju, a ostale postepeno vraćaju u normalno stanje. „Obišao sam danas lokalitete, pacijenata ima više nego u proteklom razdoblju ali nigdje nema gužve i moram pohvaliti pacijente koji dolaze u svoje zakazane termine. Uveli smo cjelodnevni rad u poliklinikama i na taj način, uz redovan rad, rješavat ćemo i pacijente kojima su od izbijanja epidemije bili odgođeni termini za preglede, naglasio je Štimac.

A od danas kreće rad i županijskih zdravstvenih ustanova u punom opsegu, najavila je pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić. „To se odnosi i na TH Crikvenicu gdje su zadnje tri covid pacijentice otpuštene 1.svibnja. Obavljene su sve potrebne protuepidemijske mjere tako da danas i oni mogu krenuti s redovnim radom, rekla je Malatestinić . Dodala je da je fokus protuepidemijskih mjera još uvijek na ustanovama socijalnih skrbi, njih 61. I dalje će se obavljati kontinuirano testiranje zaposlenih prije povratak na rad u sedmodnevnim intervalima.

(Z.M.)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone