KOLUMNA FIATLUX: COVID nas uči regionalizaciji

14. studenog 2020. | Kategorija: Hrvatska

FiatLux-PhotoLucasPiše: Fiat Lux

COVID nas uči regionalizaciji

Europa se sastoji od  104 regije  NUTS 1 , 281 regije  NUTS 2  i 1 348 regija  NUTS 3.

Kad pričamo o regijama u EU , njihovim različitostima, veličini, jačini ekonomskog razvoja i pripadnosti nekoj državi nailazimo na veliki otpor centralne vlasti. Hrvatska uz Francusku je jedna od država gdje je vlast najcentraliziranija. Sve države EU podržavaju načelnu  regionalizaciju ali u stvarnosti se boje mogučnosti osamostaljena tih regija. Sve  regije EU imaju specifične razlike u odnosu na državni većinski teritorij pa se razlikuju po jeziku, kulturi, povijesnom nasljedstvu pa i porijeklu svojih stanovnika. Jedini  lijep primjer je Njemačka gdje njene države imaju ovlasti koje su nezamislive npr. Španjolska,Francuska,Hrvatska. Talijani su podijelili ovlasti ali centralna vlast još uvijek čvrsto drži kontrolu nad novcem i odlukama.

Regije EU udružene u političku organizacju EFA(članovi EU parlamenta)  podržavaju regionalizaciju svih država i nastoje dokazati da uprkos nacionalnom regionalni osjećaj je puno jači kod stanovnika,a organizacija života jednostavnija.

Dokaz tome je da su i same države uvidjele kod velikih kriza, a pandemija COVID je takva da regije mogu puno više napraviti i kontrolirati situaciju nego centralizirana država  što su i same vlasti uvidjele. „Lockdown“ pojedinih regija gdje reginalne vlasti uvode svoja pravila, međudržavno priznavanje regija u kojima se kontrolira COVID  dovelo je i do neželjene od vlasti regionalizacije hrvatske pa  npr. Njemačka ima jedan odnos prema Kvarneru, a drugi prema Dalmaciji ili Zagrebu.

Regionalizacija na „mala vrata“ ! Sve se više priča o Istri, Kataloniji, Kvarneru, Lombardiji, Piemontu nego o Italiji,Španjolskoj ili Hrvatskoj. Kad bi te iste vlasti u EU zemljama i nakon ove pošasti priznale postojanje svih različitosti među regijama i dale im sve  ovlasti u razvoju,kulturi,turizmu, industriji i novac koji se zaradi na tim teritorijama pridonijelo bi i razvoju nacionalnih država jer bi regije bile fokusirane na razvoj i rad , a ne čekanje „centrale“ da udijeli neke pare. Kod nas država čeka Istru i Kvarner da popuni kasu pa podijeli drugima u smislu jednakobrzog razvoja.

Fiat lux

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone