KOLUMNA FIATLUX-a: RIJEČKI IDS JE OGRANAK SDP-a?

24. listopada 2015. | Kategorija: Hrvatska

FiatLux-PhotoLucasKOLUMNA – Riječki IDS ili samo još jedan ogranak SDP-a? Dok se s jedne strane regionalne stranke okupljaju, u Rijeci vlada odanost „partiji“.

Dok se dugi niz godina čekalo da se regionalne političke opcije na Kvarneru nadiđu međusobni animozitet i zajedno nastupe na izborima, taj ishod činio se prilično nerealan, a koalicije su se sklapale sa raznim vladajucom lijevom opcijom ili nekom drugom kako bi se prikupio koji glas više ili osigurao vizibilitet na nacionalnoj televiziji.
Iako su birači često to od njih tražili, dvije najveće kvarnerske stranke, Lista za Rijeku (RI) i Primorsko-goranski Savez (PGS), prvi put su zajedno sklopile koaliciju tek na izborima za Europski Parlament 2014. godine uz Nacionalni Forum Nikice Gabrića – opet još jedna opcija koja nikako koja nema veze s njihovim regionalne programima.

Parlamentarni izbori u našem kraju su malo kompleksnija tema jer nam je Županija Primorsko-goranska podijeljena između 7. i 8. izborne jedinice, gdje najveći grad spada u 8. izbornu jedinicu s Istrom, a većina općina iz gradskog prstena u 7. koja se proteže do ispod Zagreba. U takvim okolnostima, najlogičnija i najprirodnija je koalicija regionalnih stranka s Kvarnera s istarskim IDS-om. I to smo ove godine napokon dočekali.

Ipak nisu svi članovi regionalnih stranaka “regionalisti”. Saznajemo kako koaliciju IDS-PGS-RI nije bilo lako postići. Nakon što je sklopljena koalicija IDS-a i PGS-a, najveći otpor priključenju Liste za Rijeku dolazio iz najveće i najjače regionalne stranke, IDS-a. Točnije njegove riječke podružnice. Najme, izgleda da se riječka IDS-ovka Dorotea Pešić-Bukovac toliko poistovjetila sa dugogodišnjim koalicijskim partnerima te u SDP-u i riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu vidi veće ideale od regionalizma i decentralizacije koju zastupa njena matična stranka.

Unatoč pokušaja pritisaka na vodstvo IDS-a preko raznih kanala, očito je da predsjednica gradskog vijeća Grada Rijeke nije uspjela u svojim namjerama pa je, osim ako ne promijeni stranku do sljedečih lokalnih izbora, njena politička budućnost neizvjesna.

(Fiatlux)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone