KOLUMNA FIAT LUX: USA, NATO, Talibani ili bilo tko drugi

30. kolovoza 2021. | Kategorija: Europa & svijet

Šire se bizarne snimke talibana kako se navodno zabavljaju u lunaparku u  Kabulu - Index.hrUSA, NATO, Talibani ili bilo tko drugi

Talibani su ponizili Ameriku i rugaju se Amerikancima. Sad cijeli svijet pa i naši politički analitičari pričaju bajke o demokraciji, oslobađanju nevinih od ropstva i gladi. Nalazimo i na potpuno „navijačke „ tekstove u Index npr. ,a i naši kvazi analitičari ne zaostaju sa paušalnim ocjenama.

Mi bi postavili samo nekoliko legitimnih pitanja!

Cijeli NATO uz rukovođenje američke vojne sile trči po svijetu šireći nazovi demokraciju ne poznavajući kulturu i način života drugih naroda. Ulazeći dublje u probleme „širenja demokracije“ i laganja cijelog svijeta rezultiralo je na kraju „Velikim povlačenjem svjetskog policajca“.Napokon je nekto odlučio da ja previše ljudskih života dano za novac,a ne demokraciju. U toj borbi u posljednjih 80 godina poginulo je cca 600.000 američkih vojnika , a samo jedan rat je dobiven i to onaj II svjetski rat. Svi ostali ui definitivno bili za prirodne resurse, a ne demokraciju, sve to nekad prikriveno borbom protiv komunizma.Vijetnam,Koreja, Bliski istok itd. primjeri su nepotrebno izgubljenih života jer pravo naroda je da sami organiziraju svoje društvo kako njima odgovara i kako većina želi, a ne kako to želi EU i NATO. Navodno je u pitanju i terorizam koji se širi sa Bliskog istoka ali postoje mnogi načini zaustavljanja osim porobljavanja tih država i bezveznog ubijanja. Vijetnam je npr. danas pdržava koja brzo ekonomski raste razvija se na svim poljima i bez pomoći amerikanaca pa se postavlja pitanje pogibije 2,5 milijuna vojnika i civila. Da li su to bili Križarski ratovi ili ratovi za demokraciju i zašto bi netko nekog tjerao na demokraciju ako njemu to ne odgovara.Neki tvrde da Amerika nije tražila ratove što nije istina, mogla ih je izbjeći. Što nama smeta nedemokracija?Što nam smeta Islamska država?Što nam smeta da cijena nafte bude u eurima, a ne dolarima?

Tu se Index ograđuje od „nekritične apologije američke hegemonije“, a to rade i kvazi hrvatski analitičari.

Irak i Iran imaju svoju dugu povijest i centar su svjetske kulture, ali i naftnih resursa koji se obračunavaju u dolarima. Velike svjetske naftne komapnije od Shella, BP-a i ostalih zainteresirani su za kontrolu pumpanja i cijene. Je li to istina, a ne islam i demokracija?

Naravno da se ne može zanemariti motiv profita. Veliki američki i europski proizvođači oružja ostvaruju ogromnu zaradu desetljećima. Tu sad Index blebeće o antiimperijalistima sa ljevice i poziva se na UN dokumente o zaštiti naroda. Da li možeš štiti narod koji koji to neće? I od koga ga štitiš?

Afganistan je bogat rudnicima barita, olova, litija,bakra,zlata, prirodnog plina,nafte,cinka,rubina,talka itd. Da li se zbog toga vodio rat ili zbog islamskog terorizma ili demokracije?Litij je buduće zlato!

Nije istina da ćemo žaliti za američkim kaubojima jer oni i nama kroje ekonomiju i način života, a posredno i kulturu življenja.

Kad se Idnex već raspisao i zaplakao o američkim povlačenju iz ratova imamo pitanje zašto ti kauboji nisu demokratizirali Kraljevinu Lesoto i njenu apsolutističku vlast? Takvih primjera ima po cijelom svijetu.

FIAT LUX

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone