KOLUMNA DAMIRA VRBLJANCA – DORA 2021.

15. veljače 2021. | Kategorija: Hrvatska

DORACeterum censeo

PIŠE: Damir Vrbljanac

Dora 2021.

 

Još jedna Dora održana u Opatiji iznjedrila nam je skladbu kaja će nas predstavljati na ovogodišnjem Eurosongu u Rotterdamu. Kako sam u glazbi više od polja stoljeća, dozvoljavam si  komentirati i dati svoje viđenje ovogodišnje Dore. 

Za razliku od niz prijašnjih, rekao bih da je ovo bila zlatna Dora. Kada bi je trebalo personalizirati bila bi to ona Krupićeva iz Zlatarevog zlata vrijedna i plemenita. Nadam  se samo sa lijepšim završetkom.

Da bih rekao zašto sam zadovoljan ovogodišnjom Dorom, trebam najprije objasniti zašto nisam bio zadovoljan sa onima ranijih godina. 

Eurosong je specifično natjecanje i u odabiru pjesme potrebno je to svakako uzeti u obzir, odnosno znati prepoznati bitne parametre za uspješnost pjesme. Oni glavni su: Lako pamtljiv refrain i u bilo kom obliku  posebnost, originalnost skladbe ili scenskog nastupa. Osobno bih tu još nadodao izvedbu na engleskom.  Dakle, ne odabirati najbolju skladbu uopće, nego najbolju skladbu za Eurosong. 

Prošlih godina to često nismo radili, pa smo tako znali slati srceparajuće balade, nerazumljive i komplicirane skladbe koje unatoč neospornoj glazbenoj vrijednosti nisu na Eurosongu mogle biti prepoznate.

Jedan od razloga slanja “krivih” pjesama bio je i način odabira pjesme, o čemu su odlučivali isključivo gledatelji, odnosno njihovi glasovi. Uz dužno poštovanje prema glazbenom ukusu hrvatskih građana, objektivno je zaključiti kako su mnogi odabirali pjesmu “po svom guštu”, ne razmišljajući o malo prije navedenim bitnim parametrima za uspješnost pjesme na Eurosongu.

Ove godine došlo je do promjene, te uz slušaoce/gledaoce postoji i stručni ocjenjivački žiri u deset hrvatskih radiostanica čiji se glasovi također pribrajaju onim glasovima “građanstva”. Mislim da je to jako dobro kao svojevrsni “korektiv”.

A sada malo o ovogodišnjoj “zlatnoj” Dori kako sam je nazvao.  Pridjev koji sam upotrijebio ne treba shvatiti odviše pretenciozno, prvenstveno to znači da smo “iz ponuđenog izloga” odabrali ono najbolje, točnije rečeno jednu od tri najbolje skladbe za takmičenje kakvo je Eurosong. Naravno i razumljivo je, da neki ili mnogi građani misle drugačije i poslali bi “onu drugu koja je puno bolja i baš im se sviđa”, no moraju se pomiriti sa činjenicom da je većina mislila drugačije (Da takve utješim reći ću da i ja dvojim između te odabrane i jedne druge skladbe). 

Dakle Albina Grčić  i “Tick-Tock” predstavljati će Hrvatsku na ovogodišnjem Eurosongu.  Pjesma je po mom sudu dobra, uglavnom ima one već spomenute parametre potrebne “da se prepozna” i mislim da bi trebala ući u finale. Već sam čuo komentare kako je autor glazbe dok je skladao malo “oslušnuo” Billie Evans i “Bad Guy”. Poslušao sam, ima tu nečega, ali premalo da ga se optuži za plagijat, to je nesumljivo autorski rad.

Albini želim uspješan nastup na Eurosongu.

 

 

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone