KAMPUS SE UBRZANO RADI – NOVI PAVILJONI ZA SMJEŠTAJ STUDENTA USKORO GOTOVI

17. ožujka 2016. | Kategorija: Tech & znanost

gradnja-osnovne-skole-rakitju-ide-prema-planu-slika-142470RIJEKA – Gradilište paviljona za smještaj studenata na Kampusu je pri kraju i prvi stanovnici će već u srpnju biti u njemu smješteni. Naime, riječ je o dovršetku prve faze projekta “Studentski smještaj na Kampusu Sveučilišta u Rijeci”, vrijednom oko 179 milijuna kuna i financiranom iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kojim će se osigurati 754 ležaja.

Gradilište triju objekata i prateće infrastrukture javnosti su, uz gradonačelnika Rijeke, predstavili rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, prorektorica za investicije i razvoj Sveučilišta u Rijeci Nevenka Ožanić, ravnatelj Studentskog centra Dinko Jurjević te predstavnici projektanata, nadzora i izvođača radova.

Glavni cilj projekta je osigurati pristup visokom obrazovanju studentima slabijeg socio­ekonomskog statusa, ali i unaprijediti infrastrukturu studentskog smještaja te povećati konkurentnosti obrazovne infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci optimalnom kombinacijom objekata i sadržaja. Osim toga, izgradnjom paviljona osigurat će se kvaliteta sadržaja koji su studentima potrebni prema europskim standardima i osigurati smještaj za 40 % studenata koji dolaze na studij u Rijeku. Paviljone će koristit studenti, sudionici sveučilišnih ljetnih škola i sveučilišnih programa te gostujući profesori i znanstvenici.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo kako je Grad Rijeka uložio znatna sredstva u razvoj Kampusa pa je tako do sada uloženo 133 milijuna kuna, i to kroz prepuštanje nekretnina Sveučilištu, otkupom zemljišta, izgradnjom Sveučilišne avenije s komunalnom infrastrukturom te izgradnjom potrebnih vodovodnih i kanalizacijskih sustava. Osim toga, Grad je u izgradnju stanova na Drenovi za potrebe Sveučilišta, uložio i dodatnih 14 milijuna kuna.

„Tome se treba dodati oko 80 milijuna kuna koliko će koštati buduća Energana. Ona će biti u funkciji i za potrebe Kampusa, ali i za postojeću bolnicu, odnosno buduću Sveučilišnu bolnicu“, rekao je Obersnel.

„Želimo ostati otvoreni svim građanima i omogućiti im da zajedno s nama uređuju ovaj prostor. Nadam se da ćemo već od idućeg mjeseca krenuti s radnim akcijama za koje ćemo angažirati studente, građane i mladi pogon NK Orijent“, rekao je Lučin.

Osim samih zgrada studentskog smještaja, izgradit će se pješački koridor između zgrade Građevinskog fakulteta i Restorana “Kampus”, kao i dvije ulice s parkirnim mjestima. Završetak radova očekuje se između 15. svibnja i 15. lipnja 2016., a potom slijedi opremanje objekata namještajem i informatičkom opremom.

Projekt “Studentski smještaj na Kampusu Sveučilišta u Rijeci” zbog svoje obimnosti podijeljen je u dvije faze. Dok će ova prva faza biti gotova do ljeta, u drugoj će se izgraditi još 8 objekata površine od 60.000 kvadrata i smještajnog kapaciteta od 2.400 kreveta. Sveučilište u Rijeci već sada radi na prijavama na pojedine EU programe, a ukupna vrijednost druge faze izgradnje je 450 milijuna kuna. (kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone