KAMPANJA “ČITAJ MI!”

20. rujna 2013. | Kategorija: Bijela kronika

citajmi_banner_480_277BIJELA KRONIKA – U Hrvatskoj je pokrenuta prva nacionalna kampanja “Čitaj mi!”, posvećena poticanju čitanja naglas djeci od rođenja. Kampanju “Čitaj mi!” pokreću Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i UNICEF Hrvatska, pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih. U Europskoj godini čitanja naglas, hrvatski pedijatri, knjižničari i drugi stručnjaci, u suradnji s medijima i nakladnicima, zajedničkim snagama pokreću prvu nacionalnu kampanju za poticanje čitanja u obitelji, u želji da se kod roditelja, ali i cjelokupnog društva, razvije svijest o njegovoj važnosti.
Svjetska istraživanja pokazuju da se djeca kojoj se od najranije dobi čita i priča brže razvijaju, da pokazuju veće zanimanje za okolinu, da brže uče, da bolje komuniciraju s drugima te da razvijaju predčitalačke vještine, što sve izravno utječe na njihov budući školski i poslovni uspjeh. Hrvatska istraživanja pokazuju da se djeci u obiteljima nedovoljno čita te da roditelji čitanje nisu prepoznali kao jedan od čimbenika koji pozitivno utječe na pravilan razvoj djeteta kao osobe i kao budućeg ljubitelja knjiga. Stoga je potrebno u obiteljima razvijati svijest o važnosti čitanja od najranije dobi. Kampanja “Čitaj mi!” naglašavat će da s čitanjem naglas valja započeti od rođenja djeteta kako bi to postalo ugodnim dijelom svakodnevnog druženja roditelja i djece.

Logo Udru..A kao kvalitetan projekt prepoznate su i Radionice za razvoj dječje kreativnosti i duha „Svijet bajkovitosti i balona“ u organizaciji Udruge za kulturu „Ča?“ koje su 18.09.2013. uključene u kampanju “Čitaj mi!”:
http://www.citajmi.info/dogadanja/opsirnije/radionica-za-razvoj-djecje-kreativnosti-i-duha-s/

Naime, od ove školske godine započinju radionice za razvoj dječje kreativnosti i duha „Svijet bajkovitosti i balona“ u organizaciji Udruge za kulturu „Ča“. Radionice se održavaju subotom u razdoblju od 17-18h, u Domu na Marinićima, za djecu od 5 do 12 godina.
Projekt „Svijet bajkovitosti i balona“ u organizaciji Udruge za kulturu „Ča?“ provodi se sa ciljem poticanja djece na čitanje, izražavanje, te kreativno stvaralaštvo i upoznavanje sa čakavskim narječjem.
Zahvaljujući suradnji s Narodnom knjižnicom i čitaonicom „Halubajska zora“ djeca se upoznavaju s dječjom literaturom, a na temu slijede kreativne literarne, likovne i/ ili glazbene radionice. Redovito na radionicama prisustvuju glazbeni gosti i gosti iz ostalih kulturnih krugova.
U suradnji s „Balonima Miryam“ provode se i vesele radionice s balonima; u drugom dijelu programa izrađuju ć se likovi iz pročitanih bajki što djeci čitanje čini još privlačnijim, ljepšim i veselijim. Dio izrađenih figura od balona sa svake radionice, djeca sudionici nose kući, dok se ostalo donira dječjim domovima, vrtićima, bolnicama, udrugama i drugim ustanovama koje rade s djecom. (kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone