IZBORI U SLOVENIJI: PORAZ PREMIJERA JANŠE, PORAZ DESNICE I LJEVICE, POBJEDA “ANTI-STRANKE” MENADŽERA ROBERTA GOLOBA

24. travnja 2022. | Kategorija: Europa & svijet

Izbori u Sloveniji: Može li bivši menadžer državnog preduzeća skinuti Janšu  s vlasti?

SLOVENIJA – “Pokret Sloboda” (liberalni centar), koju vodi Robert Golob, inače slovenski menadžer, po izlaznim anketama je relativni pobjednik parlamentarnih izbora u Sloveniji s osvojenih 35,8 % glasova.

Na drugom je mjestu “Slovenska demokratska stranka – SDS” (desni centar) trenutnog premijera Janeza Janše s osvojenih 22,5 % glasova.

Treći su demokršćani iz “Nove Slovenije – NSI” sa osvojenih 6,8 % glasova.

Zatim je stranka “Socijalnih demokrata – SD” koju vodi Tanja Fajon s osvojenih 6,6% glasova i “Ljevica – L” koju vodi Luka Mesec s osvojenih 4,4 % glasova. Ostale stranke i liste nisu prošle izborni prag.

Izbori u Sloveniji pokazuju poraz desnog centra Janeza Janše, ali i poraz socijalnih demokrata i ljevice koji su jedva prošli izborni prag. S druge strane ovo je pobjeda opcija koje se predstavljaju kao anti-stranke, nazivaju se pokretom okupljenog oko jednog čovjeka: Roberta Goloba, koji je izvjesni novi slovenski premijer.

Njegove dosadašnje političke poruke mogu se opisati: za veće ujedinjenje Europe, za liberalno ekonomsko društveno uređenje, za menadžerski pristup vođenja države koju se gleda kao da je firma (sličan upravljački model “države kao firme” imao je Donald Trump).

(kv)

 

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone