IZBORI U ITALIJI: POTPUNA POBJEDA DESNOG-CENTRA, TEŠKI PORAZ LIJEVOG-CENTRA!

26. rujna 2022. | Kategorija: Europa & svijet
izboriIZBORI U SUSJEDSTVU - 

IZBORI U SUSJEDSTVU – TRIJUMF DESNOG-CENTRA, TEŠKI PORAZ LJEVICE
 
Na prijevremenim izborima za oba doma talijanskog parlamenta trijumfirao je desni-centar, točnije stranka Fratteli d’Italia (Braća Italije)! Teški poraz doživio lijevi-centar !
 
Čelnica ove stranke, Giorgria Meloni tako će postati prva žena premijer u povijesti Italije, jer će s lakoćom oformiti apsolutnu većinu u oba doma parlamenta uz druge stranke saveza desnog-centra: “Lega” (Liga) koju predvodi Matteo Salvini i “Forza Italia” (Naprijed Italijo) koju predvodi veteran Silvio Berlusconi.
 
Desni-centra posebno je trijumfirao u bogatim i razvijenim regijama sjevera gdje je postizao ogromne rezultate !
 
Giorgia Meloni tijekom svojeg dugog političkog puta nije mijenjala stavove i od prvog dana se zalaže za ograničavanje ulaska imigranata, Europsku uniju koja je u službi naroda Europe a ne u službi financijskih interesa Njemačke industrije koja ima snažan lobij među briselskim birokratima.
 
Od prvog dana rata u Ukrajini snažno se zalaže za stroge sankcije Rusiji i vojnu pomoć Ukrajini.
 
Domaći mediji – skloni senzacionalizmu – ističu jednu njezinu izjavu staru 10 godina o potrebi revidiranja povrata imovine protjeranim Talijanima iz Istre i Dalmacije (ne spominje Rijeku, iako su to neki mediji iz Rijeke ubacili), a koja je bila oteta od strane komunista. Nakon toga je više puta navela da prema Hrvatskoj i Sloveniji gleda kao prema europskim prijateljskim državama s kojima ima vrlo dobre odnose i nema otvorenih pitanja.
 
Najveći gubitnik ovih izbora je predvodnik lijevog-centra Partito democratico (Demokratska stranka), što je talijanska verzija SDP-a, koja je pala na povijesni minimum i već su najavljene teške svađe unutar ove stranke.
 
Zanimljivo je da su i ostale stranke lijevog-centra ili ljevice doživjele teške poraze i gotovo niti jedna nije uspjela proći izborni prag.
 
Također je gubitnik i Liga Mattea Salvinija, kojoj je izgubila veliki broj glasova i koja je velikih ambicija postala “bolesnik” pobjedničkog desnog-centra.
 
Zadovoljan može biti i bivši talijanski premijer Conte, koji je preuzeo nekada anti-sistemsku stranku M5S i pretvorio je u osobnu stranku centra koja je dobila onoliko dovoljno glasova za biti respektabilna oporba. Oni su posebno dobro prošli na siromašnijem jugu gdje su obećavali građanima “besplatni mjesečni dohodak”.
 
U oporbu odlazi i tzv. Treći put (još jedna opcija centra i još jednog bivšeg talijanskog premijera Renzija), ali s puno manje podrške od Contea.
 
(I.R.)
podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone