ISTRAŽIVANJE – MILANOVIĆ NAJPOPULARNIJI NA KVARNERU, ŠKORO PRESTIGAO GRABAR KITAROVIĆ

11. studenog 2019. | Kategorija: Hrvatska

milanović škoro kolindaKVARNER – Na uzorku od 400 ispitanika s područja Kvarnera ispitali smo preferencije vezane uz predsjedničke kandidate, barem one koji su dosad najavili svoju kandidaturu. Ispitivanje se vršilo telefonskim putem u periodu od 1. listopada do 9. studenog na uzorku od 200 ispitanika s područja Rijeke i okolice (Rijeka, Viškovo, Kostrena, Čavle…), 75 ispitanika s područja  istočno od Rijeke (Kraljevica, Bakar, Crikvenica, Novi Vinodolski…),75 ispitanika zapadno od Rijeke (Matulji, Opatija, Lovran…) i 50 ispitanika s područja kvarnerskih otoka (Cres, Lošinj, Krk, Rab), s ukupnom statističkom greškom od +/- 3%.

Čak 20% ispitanika se izjasnilo za „ne znam“ ili „nitko“, što je izuzetno visok postotak.

Očekivano prva tri preferencije odlaze Kolindi Grabar Kitarović, Zoranu Milanoviću i Miroslavu Škori, ali je raspored glasova izrazito zanimljiv.

Zoran Milanović može računati na gotovo duplo više glasova od Kolinde Grabar Kitarović, dok Miroslav Škoro osvaja više glasova od aktualne predsjednice. 

Na 31% glasova s područja Kvarnera može očekivati Zoran Milanović, kandidat SDP-a i strančica koje se inače nalaze u SDP-ovoj sferi.

Iznenađenje je što se na drugom mjestu nalazi Miroslav Škoro sa visokih 21% glasova, a tek na trećem mjestu  aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sa 17% koju su očito nedavne izjave koštale dijela birača.

Milanović i Škoro u drugi krug

Ako znamo da se Kvarner smatra područjem gdje Zoran Milanović planira uzeti najviše glasova rezultat od 31% ga ne može zadovoljiti, jer se taj postotak radikalno smanjuje u ostalim dijelovima Hrvatske. Istovremeno Kolinda Grabar Kitarović može biti zabrinuta jer veliki dio njenog biračkog tijela jednostavno odlazi Miroslavu Škori što je trend koji se javlja u svim dijelovima Hrvatske. Ukoliko bi se ovi rezultati preslikali na razinu države u drugom krugu našli bi se Zoran Milanović i Miroslav Škoro!

Bio bi to ozbiljan udarac više Plenkoviću, a manje HDZ-u. Ovakav scenarij već je nekoliko puta viđen i sličan debakl HDZ-ovih predsjedničkih kandidata već se desio s izborima 2000., 2005. i 2009. godine, a bili su slika preslagivanja unutar samog HDZ-a. Najave Tomislava Karamarka za povratak na čelo HDZ-a i izjave utjecajnih članova poput Davora Ive Stiera ovaj scenarij uopće nije nemoguć: preko poraza Grabar Kitarović maknuti Plenkovića.

Mislav Kolakušić na 7%

Na 7% podrške može računati Mislav Kolakušić i on je usto zadnji kandidat koji dobiva značajniji broj glasova. Svi ostali kandidati imaju zanemarivu do nikakvu podršku.

Ivan Pernar po ovom istraživanju može računati na 2% s čime se daje naslutiti da je preuzeo veći dio biračkog tijela Živog zida.

Ante Simonić može računati na 1%.

Karabatić kao Orešković

Zanimljivo, Ava Karabatić može računati na 0,5% isto koliko i Dalija Orešković koju su brojni mediji s Kvarnera mjesecima predstavljali kao nekakvo čudo velike političke budućnosti a očito joj se iznova nakon europskih izbora sprema novi debakl.

No ima i onih koji će proći još gore – ukliko se uistinu kandidiraju.

Niti jedan jedini ispitanik se nije izjasnio za Tomislava Panenić i Vlahu Orepića iz Mosta. Na 0% podrške mogu očekivati i Dejana Kovača (HSLS) te Ante Đapić i Katarina Peović koji pripadaju pomalo bizarnim opcijama radikalne desnice Desno i ljevice Radnička fronta.

 

(kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone