ISTINE O ANKETAMA: VEĆINA SE UOPĆE NE JAVI, OD ONIH KOJI SE JAVE DIO SE NE ŽELI IZJASNITI, ONI KOJI SE IZJASNE MOŽDA SU NEISKRENI…

20. ožujka 2021. | Kategorija: Hrvatska

izboriRIJEKA – Istina o anketama je da se većina telefonskih poziva ostane neodgovorena, oni koji se jave ne žele se izjasniti, a oni koji se izjasne ne znači da vam daju iskren odgovor. Ankete mogu biti koncipirane kako bi navodile ispitanike na odgovore. Ukoliko im navedete moguće odabire već ste s time izvršili selekciju, zatim nije isto kojim ste redoslijedom spominjali osobe, itd.

Mi smo odlučili napraviti anketu na način da uopće ne navedeno imena kandidata i vidimo što će nam odgovoriti.

Trebalo nam je gotovo mjesec dana i puno rada da probamo izvesti takvu anketu koja bi u broju ispitanika pokazala neku vjerodostojnost s odgovorima. Vremena su se promijenila i ljudi nisu tako susretljivi kad ih pozovete na telefon, koji usto mora biti s dostupnim brojem objavljenim u imeniku. Jasno je da su takve ankete u startu manjkave, a mnoge su i namještene samo kako bi “ohrabrile” jednu a “obeshrabrile” drugu skupinu birača.

Također oni birači koji su skloni opcijama koje “nisu toliko popularne” u sredini gdje se nalaze često prešute svoj odabir, odbiju sudjelovali, odgovore vam nešto drugo, a kada stignu izbori oni glasuju za svoju opciju koju nisu podijelili s vama.

To je i razlog da i mi testiramo i vidimo kakvi bi bili rezultati. Okrenuli smo nekoliko tisuća brojeva i većina ih se uopće nije javila. Od onih koji su se javili svaki treći je odbio sudjelovati, prekinuo poziv čim je čuo o čemu se radi ili nas počastio s nekoliko komentara o lopovima,  Bandićima, Mamićima, SDP-u, HDZ-u, a jedan je spominjao i svećenike.

Evo i rezultata ankete, nakon što izuzmemo one koji su rekli “za nekog drugog”, “neću glasati” i slično: 

Vodeća imena koja je 30%-20% ispitanika navelo su: Marko Filipović (SDP) i Davor Štimac (nezavisni)

Slijede sa 20%-10%: Ana Blečić Jelenović (Lista za Rijeku), Josip Ostrogović (HDZ) i Marin Miletić (Most)

Između 10%-5% navodilo se sljedeće kandidate: Nikola Ivaniš (PGS) i Katarina Peović (Radnička fronta)

Svi ostali se nalaze između 5%-0%: Aljoša Babić (nezavisni), Hrvoje Burić (Nezavisna lista Bura), Vlado Mezak (nezavisni), Vedran Vivoda (Akcija mladih i Unija Kvarnera), Nebojša Zelič (Možemo!).

 

(Z.M.)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone