Humanitarne karnevalske manifestacije Maškarana maneštra i Maškarana jota na Korzu

10. veljače 2024. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Maškarana jota

Maškarana jota za riječku udrugu „Svjetionik“

17. po redu Maškaranu jotu organiziralo je Udruženje obrtnika Rijeka, Bakar, Kraljevica, Čavle i Kostrena u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rijeke, Turističkom zajednicom Kvarnera, Gradom Rijekom, Obrtničkom komorom PGŽ-a, Udrugom Palentar i brojnim sponzorima. Sva prikupljena sredstva na Maškaranoj joti bit će donirana riječkoj Udruzi “Svjetionik”, koja se bavi poboljšanjem kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju te njihovih obitelji te daje podršku većem i kvalitetnijem uključivanjem djece i mladih s teškoćama u razvoju u lokalnu zajednicu.

Zahvale svima na sudjelovanju u humanitarnoj akciji uputili su predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka, Bakar, Kraljevica, Čavle i Kostrena Ivica Zbašnik te predsjednica udruge „Svjetionik“ Dajana Stjepanović. Udruga „Svjetionik“ će sredstva prikupljena na humanitarnoj akciji uložiti i opremanje prostora kulinarske radionice u prostorima udruge na Zametu.

Ugostitelji iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, uz potporu obrtnika drugih profila i učenika Ugostiteljske škole, pripremili su 600-ak porcija mašarane jote i palente kompirice, dok su članovi Ceha frizera kozmetičara i pedikera oslikavali lica najmlađima. Maškaranu jotu vodila je Jana Bubnič Aračanin uz glazbeni nastup Fieste.

Svi koji žele sudjelovati u humanitarnoj akciji, a nisu imali priliku doći na Korzo, mogu uplatiti sredstva na žiro račun akcije IBAN HR9824020061500137602 otvoren kod Erste&Steiermärkische Banke.

Maškarana maneštra

Maškarana maneštra za Udrugu za sindrom Down Rijeka 21

Tradicionalnu Maškaranu maneštru organizirali su Rotary klub Rijeka i tvrtka VJ Primorski, namijenivši prikupljena sredstva za rad Udruge za sindrom Down Rijeka 21. Cilj udruge je poticanje, pomaganje i razvoj procesa uključivanja svih osoba sa sindromom Down u sve segmente života zajednice.

Tijekom dvosatnog kuhanja Maškarane maneštre dvanaest ekipa iz rotary klubova Hrvatske, Slovenije i Srbije, borili su se za najboljeg u spravljanju ovog tradicionalnog jela sa Kvarnera. Tako su, osim domaćina – Rotary kluba Rijeka, u spravljanju humanitarne maneštre sudjelovali hrvatski rotary klubovi Rijeka Sveti Vid, Opatija, Opatija Lungomare, Zagreb Metropolitan te Inner Wheel klub Rijeka, potom slovenski rotary klubovi Kočevje i Brnik Zgornji te srpski rotary klubovi Beograd Skadarlija, Niš Konstantin Veliki, Smederevo i Veliko Gradište.

Kako su rotarijanci unaprijed sakupili 1.500,00 eura za humanitarni cilj, skuhana maneštra podijeljena je okupljenima.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone