HRVATSKA – VW gradi tvornicu u Hrvatskoj za 4.000 radnika?

22. listopada 2019. | Kategorija: Hrvatska

auto vw passatHRVATSKA – Vijest o odluci Volkswagena o napuštanju plana izgradnje svoje tvornice u Turskoj, kao odgovor Njemačke na Tursku invaziju na Siriju uzbudila je strasti na jugoistoku Europe. U Bugarskoj, Srbiji, Rumunjskoj i Hrvatskoj javila se nada da će upravo njihova zemlja postati nova lokacija tvornice koja će zapošljavati čak 4.000 radnika, navode brojni mediji u Hrvatskoj.

Investicija se procjenjuje na 1,3 milijarde eura, tvornica će s radom krenuti 2022. i proizvoditi  Passate i Škode Superb. Dosad su se ovi automobili proizvodili u Njemačkoj i Češkoj, ali sada u te pogone dolazi proizvodnja električnih automobila dok proizvodnja “starih” automobila odlazi u nove pogone koji se grade u “manje razvijenim” zemljama.

Iako se mnogi nadaju da bi tvornica uistinu mogla biti izgrađena u Hrvatskoj još je puno prepreka. Njemačka politika nije čvrsta kao što je nekada bila i odluka o preseljenju tvornice iz Turske može povući brzo kao što je i donesena. Dovoljno je da Erdogan zagrmi s puštanjem novog vala imigranata i Europa/Njemačka nesposobna riješiti problem ilegalne migracije skida gaće. Ukoliko Njemačka ipak ostane pri svojem Hrvatska ima nemilosrdnu konkurenciju. Srbija nudi najpovoljniju radnu snagu i ima kakvu-takvu tradiciju auto-industrije. Bugarska je obećala najveću financijsku podršku od više stotina milijuna eura. Cijeli državni vrh Rumunjske se uključio u lobiranje kako bi upravo oni bili lokacija gradnje ove tvornice. A što nudi Hrvatska?

(Z.M.)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone