HOTELI, IZNAJMLJIVAČI – ŠTO UKOLIKO SE TURISTI ZARAZE KOD VAS?

17. svibnja 2020. | Kategorija: Hrvatska
Koronavirus će pokazati koliko je Hrvatska ranjiva jer joj se gospodarstvo  isključivo oslanja na turizam

Koronavirus će pokazati koliko je Hrvatska ranjiva jer joj se gospodarstvo isključivo oslanja na turizam

HRVATSKA – Osim što će ove sezone biti neusporedivo manje turista, mnogi iznajmljivači se pitaju: što ukoliko se turisti zaraze u vrijeme dok su prijavljeni kod njih?

Iz stožera navode kako je moguće da u svakom hotelu bude zdravstveno osoblje koje bi bilo zaduženo za turiste.

“To se nalazi i u dokumentu Europske komisije. Naš zdravstveni sustav je potpuno spreman prilagoditi se novim okolnostima. Na pitanje gdje će se zaraženi turisti liječiti i tko će snositi troškove ovisi o bilateralnim dogovorima s pojedinim zemljama. Postoje modaliteti, ovisit će o kliničkoj slici. Napravit ćemo dogovor sa svakom zemljom”, rekao je Beroš.

Kako veći dio ugovora navodi da se pacijenti moraju liječiti u zemlji gdje se zaraze ustvari je gotovo sigurno da će teret ići na leđa hotela, malih iznajmljivača i sl. Naime, čini se da nije upitno tko će platiti već kako će platiti.

Hoće li se to činiti izravno ukoliko se netko zarazi dok je prijavljen u nekom hotelu ili apartmanu (znači, nije važno je li se gost zarazio uistinu u tom hotelu ili apartmanu već je važno je li se zarazio u vrijeme boravka tijekom prijave) ili će plaćanje provoditi država novcem kojeg će paušalno naplatiti svima po ukupnom broju prijavljenih gostiju. (kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone