HOLY i PIRŠIĆ – DA ili NE EKSPLOATACIJI NAFTE U JADRANSKOM MORU

6. ožujka 2016. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

platformaOPATIJA – U sklopu COFFEEHOUSE DEBATES, 10.03., u 19 sati, u opatijskoj kavani Continental Mirela Holy i Vjeran Piršić govorit će o eksploataciji nafte u Jadranskom moru.

“Jadransko je more važna komponenta u gospodarskom razvoju Hrvatske, a na njega se možda i najviše oslanja naš turizam, koji čini 17% ukupnog BDP-a Hrvatske. Zadnjih se godina, međutim, sve više piše o rizicima pretjeranog oslanjanja na turizam, o čemu je govorio i Maks Tajnikar, naš gost i predavač na nedavnoj panel-diskusiji o budućnosti eurozone. Mnogi, međutim, smatraju da ulaganja u energetiku i eksploataciju fosilnih goriva iz Jadranskog mora koja se najavljuju zadnjih nekoliko godina predstavljaju potencijalan rizik za turizam, jednu od naših najsnažnijih gospodarskih grana, ali i rizik za jadranske eko-sustave. Na sljedećoj ćemo panel-diskusiji zato razgovarati o tome što se uopće planira (ili se planiralo) vaditi iz jadranskog podzemlja (samo plin ili i nafta), koliko uopće fosilnih goriva ima u jadranskom tlu, kolika je moguća dobit od eksploatacije tih sirovina, te koji su ekološki rizici i koliko su zapravo realni. Također ćemo govoriti i o hrvatskoj energetskoj politici, pokušavajući odgovoriti na koje bi se izvore energije zemlja poput Hrvatske trebala orijentirati”, navode organizatori.

“Naši će gosti i predavači ovog četvrtka biti dr.sc. Mirela Holy, predsjednica ORaH-a i bivša ministrica zaštite okoliša, javnosti dobro poznata po angažmanu vezanim uz brojne ekološke teme, uključujući i pitanje eksploatacije nafte iz Jadrana te Vjeran Piršić, ekološki aktivist i predsjednik Udruge Eko Kvarner, poznat po zalaganju protiv projekta “Družbe Adria”, kao i protiv eksploatacije fosilnih goriva iz Jadrana”, zaključuje se.

(EGD)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone