GRADSKO VIJEĆE – BURNA RASPRAVA O BLAŽEVIĆU

30. rujna 2016. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
Marin Blažević i Oliver Frljić  (foto: mojaRijeka)

Marin Blažević i Oliver Frljić
(foto: mojaRijeka) / Na sjednici Vijeća spominjao se i Frljić, iako njega u kazalištu više nema.

RIJEKA – Vijeće je raspravljalo informaciju o Rješenju Ministarstva kulture kojim se odbija zahtjev Gradskog vijeća Grada Rijeke za potvrđivanje Odluke o imenovanju intendanta HNK Ivana pl. Zajca Rijeka. Kako je pojasnio gradonačelnik Obersnel, Gradsko vijeće imenovalo je Marina Blaževića za intendanta HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i sukladno Zakonu o kazalištu, poslalo odluku Ministarstvu kulture. Ministar Hasanbegović odbio je potpisati Odluku i o tome izvijestilo Grad Rijeku, premda Ministarstvo nema nikakve nadležnosti nad Kazalištem, niti ga financira u značajnijem iznosu.

Gradonačelnik Obersnel je ocijenio kako je Rješenje Ministarstva kulture neprihvatljivo iz dva razloga. Prvi razlog je formalne prirode, jer je tehnički ministar tu odluku donio nakon što su raspisani izbori, čime je prekršio odredbe Zakona o primopredaji izvršne vlasti prema kojima Vlada nakon raspisivanja izbora, ne može donositi odluke koje se tiču imenovanja. “Ministar Hasanbegović donio odluku koju nije smio donijeti”, kazao je gradonačelnik te dodao kako je drugi razlog suštinski, a tiče se činjenice da u zakonu zaista stoji nelogična atavistička odredba koja omogućuje ministru da donosi odluku o tome, tko će upravljati kazalištem kojem nije osnivač niti ga financira. “Udio financiranja Ministarstva je, što se tiče riječkog kazališta, u najboljim danima iznosio oko 3%. Pa i samo obrazloženje rješenja je upitno, jer se njime iznosi da je riječ o programu regionalnog kazališta za mlade te da u njemu nisu dovoljno zastupljeni relevantni autori. Nisu si dali truda da smisle neku svoju sintagmu, već su prepisali obrazloženje programa i koje je dalo Kazališno vijeće, dodavši samo prefiks „ne“. Pokrenuo sam upravni spor pred Upravnim sudom tražeći da se to Rješenje poništi i prihvati odluka Kazališnog vijeća i Gradskog vijeća, upravo zbog datuma kada je tehnički ministar donio odluku. S obzirom na to da je Marinu Blaževiću istekao mandat v.d. intendanta, našli smo se u čudnoj situaciji. Kazališno vijeće je predložilo izmjenu datuma od kojeg bi Blažević počeo vršiti funkciju intendanta, na 1. prosinca 2016., kako bi Kazalište moglo funkcionirati, a mi očekujuemo će Upravni sud u međuvremenu donijeti pravorijek kojim će odluka biti poništena, ali i da će funkciju ministra obavljati neka druga odgovornija osoba” kazao je gradonačelnik te zaključio kako je ova odluka nastavak obračuna s Rijekom koji traje od početka mandata tehničkog ministra Hasanbegovića.

Nikola Ivaniš (PGS) smatra da je ovo rješenje klasični primjer nepotrebne centralizacije kakva vlada u Hrvatskoj, a ministar Hasanbegović provodi jednu politiku zbog koje je i doveden. Danko Švornić (RI) je kazao kako je bizarno da se Ministarstvo kulture bavi odlučivanjem tko će voditi kazalište koje ne financira i nije mu osnivač. Više vijećnika je komentiralo uvrede koje je Hasanbegović uputio Rijeci, kao i stavove Hasanbegovića naspram Rijeke, tvrdeći kako smatraju da tehnički ministar prema Rijeci, ali i kulturi u Hrvatskoj u cjelini, provodi svojevrsnu diktaturu.
Vijećnik Teo Božanić je u ime HDZ-a branio stav tehničkog ministra, a pri glasovanju su jedino vijećnici HDZ-a bili protiv ove odluke.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone