LIČ JE TOG DANA BIO SREDIŠTE GORSKOG KOTRA – DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI UZ NIZ DOGAĐANJA

9. kolovoza 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab
lič

pobjednici u malonogometnom turniru

LIČ – “Najmasovnije okupljanje u Gorskom kotaru povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te blagdana Majke Božje Snježne tradicionalno se održava u Liču. Ovogodišnja manifestacija trajala je tri dana, a organizatori kulturnih, vjerskih i sportskih događanja bili su Etnografska udruga Sv. Juraj Lič, Župa Lič i DVD Lič.

Proslava je započela 4. kolovoza na Svetištu Majke Božje Snježne podizanjem zastave, uz prisutnost delegacije iz Općine predvođene načelnikom Bregovcem te predstavnika braniteljske udruge. Potom je uslijedila misa koju je predvodio župni upravitelj župe Lič Tomislav Zečević. Idućeg dana položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće na grobu poginulog branitelja Dalibora Čebuhara u Fužinama. Uz prisustvo njegovog oca, rodbine i prijatelja počast su mu odali načelnik Općine Fužine David Bregovac, zamjenik Dražen Starčević i predsjednik općinskog vijeća Slavko Starčević. Uslijedila je središnja svečanost na Svetištu u Ličkom polju gdje je za mnogobrojne vjernike služena sveta misa. Pontifikalnu misu predvodio je mons. Bohdan Dzyurakh, kurijalni biskup Ukrajinske grkokatoličke crkve, u zajedništvu sa svećenicima domaćinima te vlč. Mykolom, duhovnikom Bogoslovnog sjemeništa iz Kijeva i vlč. Andriyem, tajnikom biskupa. Misi su uz brojne hodočasnike iz Gorskog kotara, Primorja, Rijeke i Zagreba nazočili predstavnici Zdruga katoličkih skauta Hrvatske. U prigodnoj propovjedi koju je pročitao vlč. Josip Tomić, osim naglašavanja značaja vjere, prisutni su se prisjetili Dana pobjede i domovinske zahvalnosti kao i branitelja koji su se borili za slobodu naše domovine. Na kraju misnog slavlja župni upravitelj Tomislav Zečević tradicionalno je blagoslovio cvijeće, automobile i tegljače kojih je svaku godinu sve više. Prije odlaska gosti iz Ukrajine poklonili su domaćinu križ za glavni oltar Svetišta Majke Božje Snježne. Boravak u ovome kraju završili su, u pratnji vlč. Tomića, obilaskom župne crkve Sv. Jurja i Kulturno-povijesne zbirke Lič gdje su ih dočekali predsjednik Etnografske udruge Dražen Starčević i tajnica Nataša Blažević Starčević.

Osim spomenutih vjerskih događanja kojima je organizator bila Župa Lič, održala su se sportska natjecanja, i to: malonogometni i boćarski turnir te pastirske igre.
Kod nogometaša prvo mjesto osvojila je ekipa Infinity Fužine, drugo mjesto pripalo je A.K.B Rijeka, a treće DVD-u Lič. Najboljim strijelcem turnira proglašen je Ivan Babić iz ekipe Infinity iz Fužina. U boćanju (balotanju) veliki uspjeh postigli su domaćini jer su njihove dvije ekipe osvojile dva odličja: zlatno i brončano. Srebrom su se okitili Bribirci. Osim ekipnog natjecanja odmjeravale su se snage u još dvije boćarske discipline pa je tako u „bližanju“ pobjedio Boris Kovačević iz Liča, a u „izbijanju“ Dragutin Crnić iz Mrkoplja. Za sve natjecatelje malonogometnog i boćarskog turnira organizator DVD Lič osigurao je piće i svima poznat „Tošin fažol“.

Za organizaciju takmičenja u pastirskim igrama tradicionalno je zadužena Etnografska udruga Sv. Juraj Lič. Bacanje kamena s ramena podijeljeno je u dvije kategorije. Pobjednica u ženskoj kategoriji je Maja Starčević koja je nakon tijesne borbe bila bolja od drugoplasirane Hinde Škrobonje. Trećeplasirana je Dora Vidić. U kategoriji muškaraca najduže je bacio kamen Mile Stević, drugo mjesto osvojio je Marin Bočina, a treće Dean Starčević. Natjecanje u bacanju potkove ovu je godinu prošireno na kategoriju djece. U spomenutoj kategoriji najuspješnija je bila Marta Vlahović, potom slijedi Ivano, dok je treće mjesto pripalo Leoni Stević. Kod odraslih prvo mjesto osvojio je Mladen Maras, druga je Nina Barićevac, a treći Mile Radošević. Osvajači prva tri mjesta u svim disciplinama dobili su diplome i poklon bonove koje su iskoristili u lokalnoj trgovini „Valentin“.

Ovogodišnja proslava Majke Božje Snježne obogaćena je svečanošću na kojoj je prezentiran eksponat postavljen u centru mjesta. Radi se o topu 37 mm iz 1938. godine. Prema riječima predsjednika časničkog zbora Primorsko – goranske županije Rajka Samueli Kačića, top je jedan od malobrojnih sačuvanih ove vrste. Jedan je izložen u Pragu, drugi u Beogradu a treći je ovaj u Liču. Da bi top mogao biti postavljen bilo je potrebno proći zakonsku proceduru pa je predsjednik Etnografske udruge Dražen Starčević morao položiti ispit za držanje i nošenje oružja unatoč tome što se radi o eksponatu i činjenici da je top onesposobljen za djelovanje.

Cjelokupna manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Općine Fužine.”

(Nataša Starčević)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone