GLJIVARIJADA OKUPILA LJUBITELJE GLJIVA IZ CIJELE REGIJE

1. listopada 2014. | Kategorija: Hrvatska

gljivePiše: Nataša Starčević

GORSKI KOTAR – Pretposljednjeg vikenda mjeseca rujna u Liču je održana gljivarijada. Tamošnje gljivarsko društvo Grljak organiziralo je trodnevno događanje.

Sve je započelo u petak kad su članovi društva krenuli u branje gljiva zajedno s predsjednikom Hrvatsko mikološko-gljivarskog saveza Brankom Bartolićem. Istog dana Bartolić je ubrane vrste determinirao i počeo s postavljanjem izložbe. Dio gljiva ubranih u okolici Kupjaka donijeli su u subotu članovi GD Ožujka iz Rijeke, pa je na kraju ukupno bilo izloženo 110 raznih vrsta. Ovo je druga izložba u organizaciji GD Grljak Lič a na prošlogodišnjoj su bile izložene 83 vrste. Kao najatraktivnije primjerke treba istaknuti varijetete poput Bijele bukovače (Pleurotus ostreatus var. Pumonarius) i Smeđe ledenke ( Pseudohydnum gelatinosum var. Bruna). Izložba je bila otvorena sve do nedjelje do kada ju je obišlo oko 200 ljudi. Među posjetiteljima posebno je zapažen dolazak poznatog hrvatskog fotografa Damira Hoyke koji je u razgovoru s načelnikom Općine Fužine Marinkom Kauzlarićem i predsjednikom gljivarskog društva Držislavom Tadićem otvorio mogućnost suradnje s grupom fotografa na idućoj gljivarijadi u Liču.

Prvi dan gljivarijade završio je predavanjem pod naslovom „Uzgoj gljiva“ u mjesnom Domu kulture. Predavač je bio Ivan Fridrih najveći proizvođač gljiva u Hrvatskoj. Skupilo se dosta zainteresiranih koji su iz prve ruke doznali sve što ih je zanimalo vezano uz ovu temu.

Pobjednice iz "Naj društvo" Kastav / foto by Nebojša Anić

Pobjednice iz “Naj društvo” Kastav / foto by Nebojša Anić

Iako je subotnje jutro bilo prilično kišovito u Lič je stiglo šest gljivarskih društava: GU Ožujka Rijeka, GD Kamilo Blagajić iz Zagreba, GU Donji Miholjac, GD Sesvete, EU Vidov san Čavle i GU Amanita Sveti Ivan Zelina. Od gostiju je potrebno spomenuti predsjednika HMGS-a Branka Bartolića, tajnicu Saveza Blanku Čekada te dopredsjednika Saveza Dragutina Vahtarića. Od ostalih članova odbora uz gore navedene, prisutvovali su Predrag Grubišić i Držislav Tadić pa su domaćini izrazili zadovoljstvo kako prisutnošću udruga iz raznih krajeva Hrvatske tako i brojem vodećih osoba gljivarskog saveza.

Ljubitelji gljiva su unatoč kiši otišli u šumu pod vodstvom članova gljivarskog društva Grljak Lič. U međuvremenu je zasjalo sunce pa je i raspoloženje bilo sve bolje, pogotovo nakon povratka gljivara iz šume. Vratili su se zadovoljni brojem ubranih vrsta gljiva iako su mislili da će pronaći više vrganja. Uslijedio je najzanimljiviji dio gljivarijade a to je prebrojavanje i objava rezultata. Organizatori su pripremili nagrade za pobjednike u tri kategorije: „Najviše ubranih vrsta gljiva“, „Najljepši vrganj“ i „Naj društvo“. U dvije kategorije uz umjetnički izrađen vrganj na drvenom postolju poklonjena je vreća krumpira a u trećoj uz vrganj pobjednici su dobili tortu. Nakon obilaska komisije u kategoriji najviše vrsta, pobjednicima su proglašeni članovi GD Ožujka Rijeka s ukupno 76 ubranih vrsta. U kategoriji „Najljepši vrganj“ komisija je imala težak posao budući da je vrganja bilo malo a bili su i loše kvalitete. Od svih ponuđenih najljepši je bio onaj kojeg je ubrala Mirjana Zorić iz GU Kamilo Blagajić iz Zagreba. U kategoriji „Naj društvo“ pobjeda je, na opće oduševljenje, pripala curama iz Kastva. Finu tortu kolegijalno su podijelile s ostatkom prisutnih gljivara.

Osim uobičajenog gljivarskog druženja gosti su imali priliku posjetiti Kulturno-povijesnu zbirku pod stručnim vodstvom članice Etnografske udruge Sveti Juraj Lič.
Unatoč promjenjivom vremenu organizatori su zadovoljni zbog pozitivnih reakcija pa obećavaju druženje i iduću godinu.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone