FUŽINE PRKOSE ISELJAVANJU MLADIH – GRADI SE VRTIĆ

4. veljače 2019. | Kategorija: Bijela kronika

vrtić fužineFUŽINE – Općina Fužine početkom 2018. godine krenula je u realizaciju kapitalnog projekta izgradnje novog dječjeg vrtića. Kapacitet vrtića je pedeset dvoje djece što obuhvaća tri odgojne skupine, jednu jasličku i dvije vrtićke. Projekt kojeg je izradio ured „Studio mapa“ iz Rijeke sastoji se od glavne zgrade, manje sportske dvorane, uređenog dječjeg igrališta i prostora za parkiranje. U kolovozu je potpisan Ugovor o gradnji s partnerima GP Krk i Euromodul, a ubrzo potom organizirana je svečanost polaganja kamena temeljca.

Tom iznimno važnom događaju za mještane Općine Fužine prisustvovali su pomoćnik ministrice demografije Ivica Bošnjak i pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade PGŽ Dragica Marač. Načelnik David Bregovac u svom je obraćanju istaknuo važnost ulaganja u odgoj i obrazovanje djece koja su naša budućnost. Napomenuo je da će se izgradnjom vrtića steći uvjeti za kvalitetan predškolski odgoj, a povećanjem broja polaznika u odnosu na sadašnje stanje, doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta. Sve navedeno možda potakne mlade obitelji da u većoj mjeri odluče ostati živjeti na tom području. Prisutnima je također pojasnio da je ukupna vrijednost investicije, računajući troškove rušenja stare zgrade, idejni projekt i sve potrebne dokumentacije, 9.600.000,00 kn.

Kapacitet vrtića je pedeset dvoje djece što obuhvaća tri odgojne skupine, jednu jasličku i dvije vrtićke.

Zahvalio je Ministarstvu demografije na pomoći u iznosu od 1.200.000,00 kn i Primorsko-goranskoj županiji na iznosu od 700.000,00 kn. U prigodnom programu sudjelovali su sadašnji polaznici dječjeg vrtića koji je trenutno smješten u prostoru osnovne škole i koji nije niti adekvatan niti dovoljan za potrebe Općine Fužine. Vrtićarci su prije svečanosti polaganja kamena temeljca nacrtali željeni izgled vrtića te su crteži potpisani njihovim imenima zajedno s još nekim podacima važnim za Općinu Fužine stavljeni u vremensku kapsulu koju je „teta“ Nada Miloš ubacila u temelje budućeg vrtića. Čast da upravo ona položi kamen temeljac dobila je iz razloga što je na završetku 2018. godine otišla u mirovinu nakon 42 godine rada s djecom.

 Načelnik David Bregovac u svom je obraćanju istaknuo važnost ulaganja u odgoj i obrazovanje djece koja su naša budućnost

Krajem protekle godine svih je ugodno iznenadila vijest da je Općina Fužine uspješno aplicirala na natječaj za operaciju 7.4.1. ”Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“ Programa ruralnog razvoja RH. Načelnik Bregovac zajedno s ravnateljicom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matildom Copić potpisao je Ugovor o financiranju u iznosu od 5.951.420,00 kn. Svečanost potpisivanja je uz prisustvo ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića obavljena u prostorijama Ministarstva poljoprivrede.

vrtić djecaGotovo istodobno s odličnim vijestima vezanim uz sredsta iz EU fondova došla je i informacija od Euromodula, jednog od potpisnika Ugovora o gradnji, da su radovi na izradi modula u njihovoj tvornici završeni. Tijek tih radova popratili su predstavnici Općine Fužine i učenici Osnovne škole Ivanke Trohar, koji su obišli proizvodne hale na Kukuljanovu te na licu mjesta vidjeli na koji način se izrađuju i slažu moduli. Također, u roku su završeni i svi građevinski radovi na lokaciji budućeg vrtića koje je izvodio GP Krk pa je u uredu Načelnika održan sastanak o postavljanju vrtića na željenu lokaciju. Budući da vremenski uvjeti odnosno niske temperature nisu povoljne za ovu fazu radova odlučeno je da se isti prolongiraju do ljepšeg vremena. Nastavak radova krenut će čim se za to steknu vremenski uvjeti, a svečanost otvorenja novog vrtića prigodno će biti održana prilikom proslave Dana Općine, u lipnju 2019. godine. (N.S.)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone