FRLJIĆ ZADOVOLJAN – TOKOM 2015. GODINE BILO JE 11% VIŠE POSJETITELJA NEGO U 2014.

5. siječnja 2016. | Kategorija: Kultura
Marin Blažević i Oliver Frljić  (foto: mojaRijeka)

Marin Blažević i Oliver Frljić
(foto: mojaRijeka)

KULTURA – Prema podacima dobivenim iz riječkog HNK Ivana pl. Zajca, u 2015. godini izvedene su 22 premijere i 31 koncert (simfonijski, komorni i edukacijski), odnosno ukupno 295 različitih izvedbi predstava koje je vidjelo 83.779 posjetitelja, što je 11% više nego u 2014. g. Ukupni broj posjetitelja riječkog HNK, uključujući i programe festivala Riječke ljetne noći daje brojku od 104.631 gledatelja.

Od toga je Hrvatska drama izvela 8 premijera i ukupno 96 izvedbi premijernih i repriznih naslova, Dramma Italiano / Talijanska drama 5 premijera i ukupno 22 izvedbe samo u Rijeci, Opera 6 premijera i ukupno 30 izvedbi (riječka Opera usto organizira i koncertnu sezonu) te Balet 3 premijere i ukupno 39 izvedbi. Preostali broj izvedbi čine gostovanja odnosno izvedbe izvan matične kuće.

Usto, tijekom 2015. godine upriličeno je i 113 prigodnih programa (tribina, okruglih stolova, radionica, promocija, razgleda kazališta i sl.) što ih je pratilo 13.320 posjetitelja. Ukupni broj posjetitelja riječkog HNK time se penje do brojke od 97.099. Ali to nije sve! Riječko narodno kazalište glavni je organizator festivala Riječke ljetne noći: 53 programa i dodatnih 7.352 posjetitelja. Zbroj posjetitelja HNK Ivana pl. Zajca, u gradu koji ne broji više od 130.000 stanovnika, daje brojku od velikih 104.631 gledatelja.

Novosti koje dolaze

Na ovogodišnjem Wiener Festwochenu, jednom od najvažnijih europskih kazališnih festivala, 29. svibnja bit će premijerno izvedena predstava „Naše nasilje i vaše nasilje“ Olivera Frljića u međunarodnoj koprodukciji HAU Hebbel am Ufer iz Berlina (Njemačka), Wiener Festwochena iz Beča (Austrija), Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane (Slovenija), Kunstfesta iz Weimara (Njemačka), Zürcher Theaterspektakel iz Züricha (Švicarska) te Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeka (Hrvatska). U predstavi će igrati članovi glumačkih ansambala riječkog Zajca i ljubljanskog Mladinskog gledališča.

Povodom 100. godišnjice rođenja Petera Weissa, Frljić ponovno čita njegovu “Estetiku otpora”, što ju sa suvremenošću, odnosno trenutnim odnosom umjetnosti i političke moći, spajaju očite analogije. Frljićeva scenska adaptacija ovog djela istražuje kakvu vrstu suvremene umjetnosti i teatra trebamo u trenutku kada Europa ubrzano ide prema novom tipu fašizma.

Nove stranice okreće i Opera HNK Ivana pl. Zajca, najavljuje njezin ravnatelj Marin Blažević. Tijekom 2016. orkestar, zbor i solisti riječke Opere, u suradnji s internacionalnim opernim zvijezdama i produkciji studija Realsound iz Udina, snimit će čak tri kompletne opere za međunarodne diskografske kuće: Suppéov „Il ritornodel Marinaio“ i Gotovčeva „Eru s onoga svijeta“ (za izdavača CPO – Classic Production Osnabruck), te „Fausta“ Charlesa Gounoda, a u svibnju 2017. i „Mefistofelea“ Arriga Boita (za Universal Music Group). Riječku publiku potom očekuju i gala koncertne izvedbe netom snimljenih opera.

Iz niza «prijelomnih vijesti» iz riječkog narodnog kazališta najavljujemo i suradnju s vodećim sveučilištima u svijetu. Petero studenata dramaturgije i kazališne režije Sveučilišta Columbia u New Yorku (School of the Arts – Theater) i Sveučilišta u Melbourneu (Victorian College of the Arts – Theatre) surađivat će u produkciji Händelove opere „Giulio Cesare in Egitto“ i predstave „Naše nasilje i vaše nasilje“ kao asistenti režije i dramaturgije. (kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone