FIATLUX IZNOVA UDARA: PLENKOVIĆ, REKAO JA…

30. srpnja 2020. | Kategorija: Hrvatska

FiatLux-PhotoLucasPIŠE: FiatLux

                                        Plenković: ”Reko ja…”

Lideri EU-a  dogovorili su sveobuhvatni paket težak više od 1800 milijardi eura, koji uključuje višegodišnji financijski okvir od 1074 milijardi eura i instrument EU sljedeće generacije od 750 milijardi, od kojih bi veći dio bio bespovratna pomoć, a ostatak zajmovi.

Ništa od toga ne bi bilo da Andrej Plenković, kako on sam kaže, nije održao govor tako da su se svi usrali i prihvatili dogovor pa čak i njegov prijatelj kojeg smo napokon i upoznali, Charles Michel. Pompozno nakon prihvaćanja financijskog paketa Andrej preuzima na sebe sve zasluge i kaže: „Kad mi je dopizdilo reko ja njizi ….“ 

Osim što na svim TV  izvještajima skakuće gore – dole oko velikih i važnih predsjednika i predsjednica nudeći im pregovaračku pomoć, jer eto Francuzi i Nizozemci nikakako da se dogovore pa nema tu nikoga osim njega kako bi se riješili svjetski problemi.

Nizozemska, Danska, Švedska, Austrija i Finska traže, prema diplomatskim izvorima, 350 milijuna eura bespovratnih sredstava i jednaki iznos u zajmovima. Ostale članice protive se smanjenju bespovratnih sredstava ispod 400 milijardi eura.

Planu koji je predložila Europska komisija protivi se tzv. štedljiva četvorka – Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska. Te zemlje su, među ostalim, tražile da dugove ne vraća EU kao cjelina nego zemlje članice koje će dobiti povoljne zajmove, odnosno da teško pogođene zemlje pomoć dobiju u obliku jednokratnih zajmova pod povoljnim uvjetima.Osim toga traže provjeru vladavine prava i demokracije u pojedinim zemljama.

“Ne znam iz kojeg osobnog razloga nizozemski premijer mrzi mene ili Mađarsku, ali preoštro napada”, rekao je Orban novinarima. “Ne volim na nikoga svaljivati krivicu, ali Nizozemac je pravi krivac za cijeli nered”.

Orban, desničarski nacionalist koji je nagomilao neviđene ovlasti od pobjede na izborima prije deset godina, već se godinama sukobljava s EU-om zbog onoga što mnogi vide kao udaljavanje od demokratskog upravljanja.

Orban i Plenković nisu shvatili, a bome niti neće,  da je “vladavina prava i demokracija”  koju zazivaju “štedljivi” zapravo kontrola bespovratnih sredstava koja u zemljama poput Mađarske i Hrvatske završavaju u džepu samo onih koji su slizani s vlašču. E to je ključno pitanje za Orbana i Andreja: “Tko će i kako sve te pare maznuti, a da Charles Michel ne zna!“  

Nije to problem jer i taj Čarls nema pojma, glavno je da pare stignu pa lako onda.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone