FIATLUX: FIUMANA, KVARNER, RIJEKA

23. prosinca 2020. | Kategorija: Hrvatska

FiatLux-PhotoLucasPiše: FiatLux 

Fiumana, Kvarner, Rijeka 

 

Polemike oko datuma osnutka NK Rijeka vode se na nivou politčko ulične rasprave. Napisati knjigu je problem ali naći nakladnika, finacijera postaje sve veći, a o recenzentu da i ne govorimo iako se za par stotina kuna i to da riješiti.  

Postoje autori koji pišu skupljajući materijal iz drugih izdanja i oni koji sami traže izvore. Prepisujući dešavaju se greške koje se nakon nekog vremena smatraju činjenicama, faktima pa dolazi do problema u interpretaciji. Zbog toga postoje recenzenti, a još bolje da to bude neko službeno „tijelo“.  

Nakon mnogih monografija Dinama, Hajduka, Orijenta, Opatije, Lokomotive i ostalih pitamo se što je zapravo povijesna činjenica,a što je slobodni književni uradak ili po rvacki priča. Postoje tumači povijesti koji su režimski pa pišu ono što trenutna politika podržava, postoje i neprovjereni podaci (npr.Torcida 1950) te imamo različita tumačenja, kako kaže Sir Oliver iz Alan Forda: „ Sve je stvar osvjetljenja“! 

Knjiga „Rijeka nogometa“ izdana 2006 g. autora Ferruccia Burburana i Zlatka Moranjaka prikazuje činjenice koje se nalaze u raznim arhivama ne i „osvjetljenje“, pa ako treba odrediti datum osnivanja nama najdražeg kluba najbolje je da tamo pročitamo. 

Na knjigu se osvrnuo i Hrvatski Olimpijski odbor u br.76 od 24 Listopada 2007 g. Prema toj knjizi HNS (Hrvatski nogometni savez) i British Council postavili su spomen ploču prvoj utakmici na tlu države (1873 g.). Možda vas zanimaju i neki drugi povijesni detalji bez „osvjetljenja“? 

Recenziju možete pročitati na linku 

https://issuu.com/hrvatskiolimpijskiodbor/docs/olimp-24-2007/52    

 

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone