FIAT LUX PIŠE: ENGLESKI NOGOMET I VELIKANI

9. travnja 2020. | Kategorija: Sport

nogomet

 Engleski nogomet i velikani

Piše: Fiat Lux 

Često se susrećemo sa komentarima poput „velikan“ i „velik“ kad se govori o nogometnim klubovima. Mnogi klubovi u  Engleskoj zaslužuju taj epitet i to s pravom. 

Prvo zato što je nogomet kakav poznajemo nastao na tlu Engleske, a kroz povijest engleski klubovi su dominirali europskim nogometom, što pokazuje njihov ukupan broj osvojenih Liga prvaka, Uefa kupa i Kupa kupova  u odnosu na klubove iz drugih zemalja. U to ne uključujemo Real Madrid koji je šest puta bio prvak kada engleski klubovi nisu nastupali, ali i sa tim iznimnim rezultatom španjolski klubovi malo zaostaju za engleskim. 

Naime, u Engleskoj je puno veći broj  Velikana i Velikih klubova u usporedbi sa drugim ligama u Europi gdje postoje „velike dvojke“, „velike trojke“ ili „velike četvorke“. U  Engleskoj postoji cijeli niz klubova koji spadaju u, kako mi pogrešno kažemo, velike klubove jer pojam velik je dimenzionalno određenje. Trenutno ili posljednjih desetljeća  je neki klub na prvim pozicijama i osvaja prvenstva i kupove ali VELIKANI su (po značenju riječi) znameniti, slavni, on i koji imaju mjesto u povijesti, dok VELIK kolokvijalno znači celebritet odnosno  prepoznatljivost, biti prvak, imati kapacitete i klasu što je trenutno stanje.

Ovdje bih želio podsjetiti na Velikane engleskog nogometa koji su ga popularizirali po cijelom svijetu za razliku od trenutno „Velikih“.

Tog  2. ožujka 1888. godine osnovana je Liga koju su činili  Accrington Stanley, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke City, West Bromwich Albion i Wolverhampton Wanderers.

U isto vrijeme 1888. godine formira se alternativa Lige sa također 12 klubova: Ardwick, Birmingham St.George, Bootle, Burton Swifts, Crew Alexandra, Darwen, Grimsby Town, Lincoln City, Long Eaton Rangers, Newton Heath (današnji Man utd), Nottingham Forest, Small Heath, Stoke, Sunderland Albion, The Wednesday i Walsall Town Swifts.

Iz svega se vidi da je nogomet počeo na sjeveru i u središnjoj  Engleskoj, a klubovi sa juga su se tek kasnije priključivali i u prvo vrijeme igrali samo prijateljske utakmice.Nema niti jednog kluba koji nije ispadao iz najjačeg natjecanja, prve lige, ma kako se u pojedinim razdobljima zvala. Everton je najduže igrao u prvoj ligi u jednom komadu, prvi je odigrao 4500 utakmica u najjačoj ligi i prvi je postigao više od 1000 golova.

To su Velikani.

 

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone