DRUGO MIŠLJENJE – SAŠA JE U KRIVU, HRVATSKA JE UČINILA DOBRO ŠTO JE KUPILA ZRAKOPLOVE

5. travnja 2018. | Kategorija: Hrvatska

zrakoplovi vojskaKvarnerski.com je medij koji se zalaže za slobodu govora te objavljujemo članke neovisno slaže li se redakcija s njihovim sadržajem ili ne (što ostali mediji uglavnom ne čine). Naša rubrika “Drugo mišljenje” služi upravo tome, stoga smo odlučili objaviti i članak gosp. Branka B., kako bi svi imali pravo na dostupnost javnosti:

DRUGO MIŠLJENJE – Kupnja borbenih zrakoplova potakla je brojne polemike, napose među korisnicima društvenih mreža koji su se sprdali s tom odlukom na svakojake načine. Uobičajene konstatacije bile su: što će nama te starudije; to je bačeni novac, i slično. Pokoji pokušaj argumentiranog razgovora odmah je sasječen i suvisli su se brzo povukli te je ostala samo poplava paušalnih komentara.

Odgovorimo na pitanje: je li Hrvatska učinila dobro što je kupila za više stotina milijuna kuna od Izraela polovne borbne zrakoplove F-16 Barak? Desilo se nešto shizofreno. Vodeći hrvatski mediji jednoglasno su sasjekli odluku prozvavši ju u najmanju ruku idiotskom. Istovremeno su svi (doslovno svi) piloti u zemlji pohvalili odluku, kao što su je pohvalili – podatak koji je malo tko objavio – gospodarstvenici, veći dio renomiranih znanstvenika i ono malo industrijalaca što je u Hrvatskoj ostalo. Ali oni ne stvaraju javno mijenje, njega stvaraju mediji. I naravno, bez ozbiljnijeg razmišljanja, većina tog naroda je poludjela na odluku kupnje zrakoplova.

Tim povodom je čak Saša Pavlić, personificirajući ni manje ni više nego spasitelja Isusa, uzeo križ i odlučio ga pješke iz Rijeke odvesti u Zagreb, pred Vladu, jer kako je to moguće da novca ima za zrakoplove, a nema za bolesnu djecu. Naravno, odmah su mu se pridružili “stari borci za pravicu poput Marina Miočića Stošića” i emotivan narod je odgovorio roneći krokodilske suze na ovakvu nepravdu koja se dešava u Hrvata. No istina je da je Saša posve u krivu!

Glavni argument protivnika kupnje je bio: to je ogroman novac, a istovremeno novca nemamo za (sada se naravno uvijek uzmu najdramatičnije stvari) bolesnu djecu, siromašne starace i slično.

Tim povodom je čak Saša Pavlić, personificirajući ni manje ni više nego spasitelja Isusa, uzeo križ i odlučio ga pješke iz Rijeke odvesti u Zagreb, pred Vladu, jer kako je to moguće da novca ima za zrakoplove, a nema za bolesnu djecu. Naravno, odmah su mu se pridružili “stari borci za pravicu poput Marina Miočića Stošića” i emotivan narod je odgovorio roneći krokodilske suze na ovakvu nepravdu koja se dešava u Hrvata. No istina je da je Saša posve u krivu!

Saša na putu iz Rijeke za Zagreb

Saša Pavlić na putu iz Rijeke za Zagreb

Kupnja zrakoplova je dobra odluka

Vratimo se nekoliko koraka unatrag. Zašto su oni čudni gospodarstvenici, industrijalci, piloti, znanstvenici za kupnju ovih zrakoplova? Pa jer je stvar dakako kompliciranija od puke cifre koja se plasirala u medijima i koliko je to preračunato mirovina.

1. Hrvatska je ulaskom u NATO potpisala ugovore s kojima se obvezuje ulagati 2% BDP-a u naoružanje. To je maleni postotak, jer da nije u NATO-u, a ne želi biti meta bilo kome, bila bi u situaciji poput Švicarske i Izraela koji ulažu mnogo veći % svojeg BDP-a u naoružanje. Znači, Hrvatska je ulaskom u NATO sigurnosno, politički, ali i financijski profitira.

2. Pošto ozbiljne držav ne govore “samo smo se šalili kad smo to potpisali” Hrvatska naprosto je morala modernizirati svoju zrakoplovnu flotu (podsjetimo, ranije je imala sovjetske migove koji su doslovno padali s neba) i to je učinila dobro.

3. Zrakoplovi koje je kupila su više desetljeća stari, ali su sustavno nadograđivani i modernizirani te su oni ustvari vrlo dobri suvremeni vojni strojevi. Zamislimo automobil star 30 godina kojemu je ostala samo karoserija, a tijekom godina promjenjeno sve ostalo. Dobio je nov motor, nove gume, nove diskove, novu turbinu, nov ispuh, novu elektroniku, itd. Takva je otprilike situacija s ovim zrakoplovima.

4. S ovim zrakoplovima Hrvatska prelazi sa starih sovjetskih modela na NATO opremu što je jedna od obveza. Vjerojatno je svima jasno da to nije učinila samostalno, većje tu bio nekakav američki savjetnik i slično. Zato je ustvari najvažniji drugi korak. Iskustva ostalih NATO zemalja pokazuju da se plaća prelazak na NATO opremu dok su ostali koraci uglavnom besplatni.

5. Možda najvažnije, s ovim zrakoplovima dolazi cijeli “know-how” koji ima za cilj obrazovanje pilota (čije obrazovanje inače košta više milijuna kuna), pilota koji se često koriste i u civilne svrhe (sjetimo se gašenja požara), zatim dolazi sustav obuke i industrijske proizvodnje koji znači otvaranje novih pogona u Hrvatskoj, nova radna mjesta. Ukratko, napokon proizvodnja u ovoj zemlji a ne samo potrošnja.

6. Ono što mnogi zaboravljaju, Hrvatska nema sreće da živi u mirnom okruženju. 1988. godine je također svima bilo nezamislivo ratovati, a samo se 2 godine potom pucalo i klalo po Hrvatskoj. Samo neodgovorni i ne suviše pametni ljudi misle da su na svijetu svi pacifisti, dok pametni naprosto znaju da živimo u svijetu gdje se moramo stalno zalagati za mir i istovremeno biti pripremljeni obraniti se, jer u suprotnom neće ostati nitko tko će se imati zalagati za mir.

7. Odluka Hrvatske o kupnji zrakoplova upravo od Izraela je politički izvrsna odluka, jer se time začepilo usta neprijateljima Hrvatske (svaka zemlja ima neprijatelje, tako i Hrvatska) kojima je jedan od glavnih napada na Hrvatsku taj da ju se optužuje za fašizam.  Naravno, to su potpune besmislice jer fašizma u Hrvatskoj nema (izuzev marginalnih grupica koje su sasvim beznačajne) i brojevi to jasno pokazuju. Ukoliko netko u Europi ima taj problem to su Francuska, Italija, Austrija, Njemačka, Belgija, Nizozemska, Norveška, Švedska, Švicarska, Mađarska, Poljska, Slovačka koje imaju u svojim parlamentima i do 45% članova koji otvoreno simpatiziraju fašizma. U Hrvatskoj toga naprosto nema. Stoga je Izrael mudro odabran jer Izrael sigurno ne bi trgovao sa “fašističkom” zemljom.

Oni koji zaboravljaju povijest, njima se povijest ponavlja - rimska poslovica

Oni koji zaboravljaju povijest, njima se povijest ponavlja – rimska poslovica

Sve ovo su govorili brojni stručnjaci, ali njihov glas nije dopirao do javnosti. Jednostavnije je puniti novinske stupce moraliziranjem i sprdanjem.

Za kraj, posve je bespredmetno, čak uvredljivo, uspoređivati kupnju zrakoplova s time što (navodno) nema lijekova za djecu. To je kao da kažemo: dok sve bolnice u Hrvatskoj nemaju rengen aparat nećemo ulagati u ništa drugo. Pa neka sve u zemlji stoji dok svi nemamo jedan rengen aparat u vlastitoj kući. Tako naprosto ne možemo gledati stvari.

(Branko B.)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone