DOMAĆE JE DOMAĆE – Otvoren Centar autohtonih proizvoda „Primorsko-goranska kašetica“

14. veljače 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Otvoren-Centar-za-autohtone-proizvode-2RIJEKA – Prigodnom manifestacijom za dan zaljubljenih pod nazivom „Medni poljubac“ u Primorskoj kući u Starom gradu otvoren je Centar autohtonih proizvoda „Primorsko-goranska kašetica“. Zamišljen je kao edukacijski, izložbeni i prodajni prostor, koji će poslužiti za organizaciju raznih događanja i aktivnosti vezanih uz domaću proizvodnju hrane, pića, suvenira i sličnih proizvoda.

Centar autohtonih proizvoda nastao je kao zajednički projekt Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije te Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ. Župan Zlatko Komadina kazao je kako su ciljevi ovog projekta razvoj i promocija lokalne proizvodnje, posebice u kontekstu unaprjeđenja turizma, na čemu Županija surađuje s Turističkom zajednicom grada Rijeke.
„Kašetica“, u koju je Županija uložila pola milijuna kuna, trebala bi potaknuti stvaranje novih proizvođača i OPG-ova, a novostvoreni brend pod istoimenim nazivom ujediniti proizvode vrhunske kvalitete za zajednički nastup i promociju. Taj će brend, kazao je Komadina, autohtonim proizvodima povećati prepoznatljivost i uvelike olakšati njihov plasman na tržište, a planirane redovite aktivnosti i eventualno proširenje djelatnosti imat će pozitivan utjecaj na cjelokupno lokalno gospodarstvo.

Prilikom predstavljanja „Primorsko-goranska kašetice“ najavljene su nadolazeće promocije i degustacije, poput današnje, posvećene medu. Branko Vidmar, predsjednik Udruženja pčelarskih udruga PGŽ i član udruge Biopčela, pod čijom je organizacijom nastala današnja prezentacija, predstavio je više od stotinu uzoraka medova županijskih proizvođača, koji su prošli tzv. „senzorsku analizu“. Ova analiza i ocjenjivanje koje Biopčela provodi već niz godina služe nagrađivanju odabranih medova te promociji ekološke pčelarske proizvodnje.

Centar autohtonih proizvoda nalazi se na adresi Krojačka 1, na prvom katu Primorske kuće. Grad Rijeka je u obnovu objekta u autohtonom stilu uložio nešto manje od milijun kuna, dok je projekt Primorske kuće, u čijem se prizemlju nalazi konoba s ponudom autohtonih jela, a od danas i izložbeno-prodajni centar autohtonih proizvoda, osmislila Turistička zajednica grada Rijeke. (kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone