DOK SU “KOD NAS” JOŠ MNOGI SPREMNI RATOVATI ZA PEDALJ ZEMLJE, NORVEŠKA POKLANJA PLANINU FINSKOJ

2. siječnja 2016. | Kategorija: Europa & svijet

news vijestiEUROPA – Dok su na “našim” prostorima mnogi još uvijek spremni ratovati za pedalj zemlje, ili nekoliko litara mora, sjever Europe, osim po standardu, očito i po mentalitetu je više svjetlosnih godina ispred nesretnog jugoistoka Europe. Naime, u Norveškoj je pokrenuta inicijativa s kojom se traži da se jedan planinski vrh pokloni susjednoj Finskoj, kao poklon za godišnjicu neovisnosti. Riječ je o planini Halti, koja je visoka 1.265 metara, i njome prolazi granica Norveške i Finske. U Norveškoj to nije posebno važna planina, dok bi s takvom visinom ona bila najviša u Finskoj.
“Želimo dati vrh prijateljskoj Finskoj. Dio planine Halti u Laponiji već jest u Finskoj, ali je njezin najviši vrh dvjesto metara iza norveške granice. Kažu da bi takva promjena jedva bila vidljiva na karti”, prenosi BBC.

Kako se dalje navodi, sve je pokrenuo Bjorn Geirr Harsson, umirovljeni zaposlenik nacionalnog norveškog kartografskog zavoda. Po očitovanjima norveške vlade izgleda da bi ova inicijativa mogla uroditi plodom jer, kako se doznaje, mnogi u norveškoj vladi s odobravanjem gledaju na ovaj poklon.
(kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone