DIVAN PRIZOR NA JADRANU – Bliski susret s kitovima kraj Šolte

29. srpnja 2020. | Kategorija: Bijela kronika
Foto: video screenshot

BIJELA KRONIKA – “Ove godine se susrećemo sa sve većim brojem dupina, kitova i morskih pasa u našem Jadranu. Nagađa se da je možda i pandemija potpomogla tome budući da ima manje prometa i onečišćenja mora”, navodi Pomorac.net .

“Prema neprofitnoj organizaciji Institut Plavi Svijet koja je posvećena istraživanju morskog okoliša i morskih organizama, ukupno 11 vrsta kitova čini stabilne populacije u Sredozemnom moru i susjednim područjima.

VIDEO: POGLEDAJTE OVDJE

U Jadranu obitava nekoliko vrsta dupina, ulješura i Cuvierov kljunasti kit. Prema trenutnim saznanjima, jedino dobri dupin trajno naseljava cijeli Jadran. Prugasti dupin, glavati dupin i Cuvierov kljunasti kit prisutni su jedino u južnom Jadranu, dok ulješure tek povremeno navraćaju u Jadran.

Veliki kitovi sezonski posjećuju južni i srednji Jadran, a u videu pogledajte dvije poprilično velike jedinke koje je uspio snimiti naš čitatelj”, ističu.

Pozicija kitova označena križićem na karti

“Sve vrste kitova koje se zateknu u Jadranskom moru strogo su zaštićene temeljem Zakona o zaštiti prirode i Pravilnika o proglašavanju strogo zaštićenih vrsta, stoga molimo sve čitatelje ako se nađu u sličnoj situaciji da ne uznemiravaju ove životinje”, zaključuje Pomorac.net.

(Pomorac.net)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone