DA, ISTINA JE: ZEMLJIŠTE ZA KUĆU MLADIM OBITELJIMA ZA 1 KUNU

14. lipnja 2017. | Kategorija: Bijela kronika

beba dijete roditeljiHRVATSKA – Mnogi samo govore kako treba pomoći mladim obiteljima, a oni su to doista napravili. Naime, napose u nedavnoj kampanji lokalnih izbora mogli smo se svi naslušati kako treba zadržati mlade obitelji u Hrvatskoj, kako im treba pružiti ovo, ono, sve i svašta. A nakon izborne balade nitko (ili gotovo nitko) nije prstom maknuo da išta konkretno učini.

Oni koji su ipak učinili pravi iskorak su Bale u Istri. Naime, još od ideje i projekta Plinija Cuccurina, bivšeg načelnika, pokrenuta je inicijativa “Parcele za jednu kunu”. Sve to znači da su površine od 250 do 600 četvornih metara koje su u vlasništvu općine postale vlasništvo mladih koji na njima mogu graditi kuću od maksimalno 100 kvadrata i najviše na 3 kata. Ova ograničenja su uzeta kako bi se – navode – ipak zaštitio krajobrazb i kako bi se unaprijed spriječilo one koji bi htjeli graditi nešto što doista nije kuća za život za mlade obitelji.

Ovaj projekt je osmišljen 2004. godine i pokrenula ga je firma Mon Perin, vlasnika već navedenog Plinija Cuccurina. I tako, danas, oko 100 parcela je osigurano u ove svrhe. A da stvar bude još više na ruku onih koji će graditi, u ugovoru stoji da se izgrađene kuće mogu iznajmljivati, pa tako i turizam (kojim se u Istri bave gotovo svi) je način da se tim mladima osigura i prihod.

Dosad su tri obitelji uselile u novoizgrađene kuće, a nedavno je sklopljen ugovor s još njih 15. Možda bi se ostale općine i gradovi trebali ugledati na Bale. (kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone