CRES / LOŠINJ – Novi sustava gospodarenja otpadom, ništa bez kartice

10. listopada 2018. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

smeće cres lošinjCRES / LOŠINJ – Društvo „Komunalne usluge Cres-Lošinj“ d.o.o. u postupku je uvođenja novog sustava prikupljanja komunalnog otpada sukladno Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom koja je donesena na temelju Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Na području Grada Cresa i Grada Malog Lošinja komunalni otpad prikupljat će se pomoću polupodzemnih spremnika koji su već ugrađeni i onih koji će se tek ugraditi.

“Sukladno Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom te Zakonu o održivom gospodarenju otpadom dužni smo uvesti evidenciju odloženog miješanog komunalnog otpada od svakog korisnika usluge te uslugu naplatiti sukladno evidentiranim količinama. Evidencija odloženog miješanog komunalnog otpada odnosno njegovog volumena vodit će se pomoću uređaja volumena 25 l za evidenciju količine otpada (otpadomjer). Odlaganje selektiranog otpada odnosno papira, stakla i plastike i dalje je slobodno bez evidencije i naplate”, navode.

“Društvo „Komunalne usluge Cres-Lošinj„ d.o.o. u postupku je ugradnje otpadomjera i slanja kartica za njihovo otvaranje korisnicima koji ih još nisu dobili. Nakon podjele kartica od 22. listopada 2018. godine svi otpadomjeri će se zaključati te se neće moći koristiti bez uporabe kartica. Molimo sve korisnike koji do polovice listopada ne zaprime korisničku karticu da se jave u urede Društva na adresi Turion 20/A, Cres ili Mije Mirkovića (Kijac), Mali Lošinj, kako bi podigli svoju karticu”, ističu.

“Svi korisnici na području Grada Cresa i Grada Malog Lošinja uz račun za rujan primit će i Zahtjev za odvoz glomaznog otpada. Jednom godišnje svi registrirani korisnici u sustavu Komunalnih usluga Cres Lošinj d.o.o. imaju pravo na besplatan odvoz glomaznog komunalnog otpada maksimalnog volumena do 5 m3. Korisnici odvoz glomaznog otpada mogu naručiti slanjem obrasca za odvoz na adresu Turion 20/A, Cres i Mije Mirkovića 17, Mali Lošinj ili e-mailom: info@kucl.hr. Korisnik javne usluge može zatražiti odvoz glomaznog otpada samo u razdoblju od 1. listopada do 1. lipnja. Izvan tog razdoblja korisnik je dužan glomazni otpad dovesti u reciklažna dvorišta Kalvarija u Malom Lošinju i Pržić u Cresu”, govore.

“Molimo naše sugrađanke i sugrađane da novi sustav evidencije otpada koriste odgovorno i sukladno uputama koje će se nalaziti na svakom polupodzemnom spremniku za miješani komunalni otpad. Kako je zapremnina otpadomjera ograničena na volumen od 25 l molimo Vas da koristite vreće za otpad odgovarajućih veličina, te da miješani komunalni otpad ne ostavljate pored spremnika ili odlažete u spremnike koji nisu za to predviđeni. Također vas pozivamo da svoj metalni otpad sami donesete na otkupnu stanicu u sklopu reciklažnog dvorišta Kalvarija u Malom Lošinju kako bi primili naknadu za njegovo zbrinjavanje. Na područjima gdje su ispunjeni svi uvjeti za vođenje evidencije odloženih količina miješanog komunalanog otpada, naplata po evidenciji započinje 1. studenog 2018. godine”, zaključuju. (kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone