CIJELI PIRANSKI ZALJEV PRIPAO SLOVENIJI

16. studenog 2013. | Kategorija: Zabava & showbiz

piranski zaljevŽENEVA – Gilbert Guillaume, predsjednik arbitražne komisije koja odlučuje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, objavio je kako je komisija usuglasila mišljenja i odlučila da Piranski zaljev ipak povijesno i geografski pripada Sloveniji. Francuski sudac navodi kako je to bila najopsežnija arbitraža u njegovu životu. Analizirano je više od 5000 povijesnih spisa i državnih ugovora, za što je bilo angažirano 30 vanjskih suradnika.
Iako su mnogi očekivali da će se spor riješiti tek u studenome 2014., sudac Guillaume ističe kako je dokument na kojemu su temeljili odluku potpuno vjerodostojan pa nisu trebale daljnje analize.
Na temelju članka 33. Povelje UN-a, koristeći se svim miroljubljivim sredstvima za rješavanje sporova, arbitražni je sud jednoglasno odlučio o uspostavljanju trajne granice između dviju susjednih zemalja. Vođeni načelom pravednosti i pravičnosti ‘ex aequo et bono’, ustanovili smo da je izvorišna točka za određivanje granice u Piranskom zaljevu ona koja je bila na snazi od 10. travnja 1941. godine. Budući da se Hrvatska dragovoljno odrekla Piranskog zaljeva u korist Italije te je nakon rata Slovenija anektirala to područje kao sveukupni pravni sukcesor, načelo pravičnosti nalaže da se Piranski zaljev prema međunarodnom pravu treba smatrati slovenskom teritorijalnom stečevinom – obrazložio je predsjednik komisije Guillaume.
Dok su se svi pribojavali da će sud odluku temeljiti na načelu “junction”, koje bi zahtijevalo da se Sloveniji omogući dodir unutarnjih voda s otvorenim morem, ispostavilo se da je zec ležao u drugome grmu.
Kad je Ante Pavelić 15. lipnja 1941. u Veneciji potpisao pristupanje NDH Trojnom paktu, Piranski je zaljev “de iure” postao talijanskim. Tek je nakon završetka II. svjetskog rata Piranski zaljev vraćen u posjed Sloveniji, koja je tada bila sastavni dio Jugoslavije. Upravo je taj poglavnikov akt dobrovoljnog ustupanja teritorija Italiji bio presudan za arbitražnu komisiju.
Međunarodno pravo ne poznaje kogentne pravne norme, stoga se načela moraju vrlo oprezno tumačiti. Hrvatska se dobrovoljno odrekla teritorija 1941., a Slovenija ga zdušno prihvatila 1945. godine. Stoga smatramo pravičnim da pripadne Sloveniji – dodao je Guillaume.
Tako je završio još jedan spor koji je trajao više od desetljeća. Spor je Hrvatsku stajao dva i pol milijuna eura, na kraju smo izgubili još nekoliko stotina četvornih kilometara državnog teritorija, no najviše boli spoznaja da je Joško Joras bio u pravu kad je govorio: „Tudi tukaj je Slovenija“.

(Tekst je šala preuzeta s News-bara. Moramo se malo i šaliti, kada nam razni mediji stalno podvaljuju sve i svašta kako bi se skrenuo fokus sa stvarnih problema.)
(Zoran Mikulić)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone