BURNO NA CRESU – OPOZVALI PREDSJEDNICU VIJEĆA MAJU SEPČIĆ I IZABRALI MARČELA DAMIJANJEVIĆA

15. prosinca 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

cres vijećeCRES – Sedma sjednica Gradskog vijeća Grada Cresa održana je 12. prosinca 2017. godine s početkom u 13 sati u Gradskoj vijećnici Grada Cresa. Zbog odsutnosti predsjednice Maje Sepčić sjednicu je vodio potpredsjednik Patris Salković koji je na početku predložio nekoliko izmjena i dopuna dnevnog reda. S dnevnog reda skinute su 3., 4. i 13. točka dnevnog reda (Prijedlog odluke o osnivanju Dječjeg Gradskog vijeća Grada Cresa jer predlagač odluke nije prisutan na sjednici, Prijedlog izmjena Pravilnika o ostvarivanju prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija jer vijećnicima nije dostavljen prijedlog akta, te Prijedlog rješenja o imenovanju Vijeća za koncesijska odobrenja jer je gradonačelnik kao predlagač povukao tu točku s dnevnog reda).

Predsjednica Maja Sepčić nije došla, tražili njen opoziv

U dnevni red su na prijedlog Gradonačelnika uvrštene sljedeće točke dnevnog reda: Prijedlog odluke o financiranju kapitalnog projekta izgradnja, rekonstrukcija i sanacija javnih, lokalnih i nerazvrstanih cesta, te gospodarskih i poljoprivrednih prometnica na području Grada Cresa, Prijedlog odluke o financiranju kapitalnog projekta izgradnja, rekonstrukcija, sanacija, uređenje i opremanje komunalne infrastrukture vodoopskrbe i odvodnje otpadnih i oborinskih voda, Prijedlog odluke o financiranju kapitalnog projekta izgradnja i rekonstrukcija javne rasvjete. Na pisani prijedlog petorice vijećnika (Marčelo Damijanjević, Lino Sinčić, Samir Mujagić, Josip Pope i Fiorenco Pinezić) u dnevni red uvršteni su Prijedlog za opoziv predsjednice Gradskog vijeća i Izbor predsjednika Gradskog vijeća. Dnevni red usvojen je jednoglasno.

Jedini predloženi kandidat je bio Marčelo Damijanjević. Patris Salković utvrdio je da je za predsjednika Gradskog vijeća sa 7 glasova “za” i 4 glasa protiv izabran Marčelo Damijanjević.

Natalija Marelić Tumaliuan: ne dobivam odgovore na pitanja

Jednoglasno je usvojen zapisnik s prethodne sjednice Gradskog vijeća, pa je započeo aktualni sat. Na početku se Marčelo Damijanjević požalio da na Melinu u cijeloj ulici ponovno ne radi javna rasvjeta, što predstavlja i sigurnosni problem. Na situaciju na Melinu i slično nestajanje struje u Belom upozorio je i Oliver Filipas. Gradonačelnik Jurjako odgovorio je da je spreman razmotriti i raskid ugovora s koncesionarom ukoliko se ne riješi problem. Vijećnike je obavijestio da je razgovarao s HEP-om u vezi nestanka struje na južnom dijelu Grada Cresa koji su uzrokovani posolicom, a HEP se trudi riješiti problem. Filipasa je zanimala informacija o dužotočnoj šetnici od sjevera Cresa do otoka Ilovika, a Jurjako je odgovorio da Otočna razvojna agencija radi na tom projektu, s prvom fazom od Tramuntane do mjesta Cres, ali tako da se ne ide trasom ceste. Natalija Marelić Tumaliuan požalila se da na vijećnička pitanja ne dobiva ili dobiva prešture pisane odgovore, a ovom je prilikom upitala što se poduzima radi vraćanje veterinara u Cres i koje mjere Grad poduzima kako bi se pomoglo poduzetnicima. Na svoja pitanja dobit će pisane odgovore, rekao je gradonačelnik Jurjako.

Vrtić na bubnju?

Vrtić na bubnju?

Pod drugom točkom dnevnog reda Katarina Vitić je obrazložila vijećnicima što je to dječje gradsko vijeće, predstavila aktivnosti koje treba provesti kako bi se osnovalo takvo vijeće, te oblike djelovanja dječjeg gradskog vijeća.

Rebalans proračuna za 2017. obrazložila je pročelnica Nada Kremenić, usvojen jednoglasno

Marčelo Damijanjević podržao je rebalans kako bi se vrtić izvukao iz problema te upozorio da se ubuduće u sustavu upravljanja više komunicira kako bi se izbjegle ovakve situacije. Jadranka Blatt rekla je da su bili potrebni vrišteći medijski napisi kako bi se dobilo više informacija o rebalansu kojeg će sada podržati. Smatra da je rebalans trebalo predložiti u rujnu, a ne pred kraj godine, te da proračun sliči na samoposlugu jer se daje svima koji to traže. Oliver Filipas optužio je Damijanjevića i Blatt za „naknadnu pamet“ jer 14 dana nakon što su bili suzdržani odlučili su podržati identičan rebalans. Josip Pope prokomentirao je da je prošla sjednica napravila mnogo bure i izazvala posljedice. No smatra da su svi jednako krivi – jedni nisu dovoljno dobro objasnili, drugi nisu htjeli shvatiti. Rebalans je podržao i Patris Salković koji smatra da treba kontinuirano pratiti izvršavanje proračuna i po potrebi donijeti više rebalansa.

Nakon zaključene rasprave, rebalans proračuna je usvojen jednoglasno

Nada Kremenić obrazložila je i Prijedlog Proračuna Grada Cresa za 2018. godinu s projekcijom proračunske potrošnje Grada Cresa za razdoblje od 2018. do 2020. godine i s pratećim aktima: Odlukom o izvršavanju Proračuna Grada Cresa za 2018. godinu, Prijedlogom Programa javnih potreba u sportu za 2018. godinu, Prijedlogom programa javnih potreba u kulturi za 2018. godinu i Prijedlogom programa javnih potreba u predškolskom odgoju za 2018. godinu. Rekla je da su u proračun uvršteni prijedlozi vijećnika s prvog čitanja.

Amandmani “na tapetu”

Natalija Marelić Tumaliuan predložila je dva amandmana, Stjepan Vodenac šest, Jadranka Blatt četiri, te po jedan Marčelo Damijanjević I Dragan Medarić. Gradonačelnik Jurjako prihvatio Damijanjevićev amandan da se poveća stavka za prostorno-plansku dokumentaciju, te Medarićev da se doda 50 tisuća kuna za prometnicu KP-4 od križanja na Melinu prema moru. Prihvatio je Vodenčeve amandmane da se povećaju iznosi za pristupne ceste i time stimulira gospodarstvo, te da se povećaju prihodi od prodaje zemljišta i to uloži u gradnju APN-stanova kraj zgrade Lučke uprave. Kako ih gradonačelnik nije prihvatio, glasalo se o četiri amandmana Jadranke Blatt, no nijedan nije dobio dovoljnu podršku vijećnika.

Nakon zaključene rasprave sa 9 glasova “za” i 2 glasa “protiv” usvojen je Proračun za 2018. godinu s pratećim dokumentima.

Dubravka Fak obrazložila je Prijedlog Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u Gradu Cresu za 2018. godinu, a potom i Prijedlog Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2018. godinu. Nakon kraće rasprave oba su dokumenta prihvaćena jednoglasno.

Pope: nezadovoljstvo radom odbora za javna priznanja

Pročelnica Patricija Purić obrazložila je Prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja.

Nezadovoljstvo radom odbora za dodjelu javnih priznanja izrazio je Josip Pope koji smatra da je posao odrađen paušalno, te s previše politike. S njim se složio Vodenac za kojeg se dodjeljivanjem velikog broja priznanja gubi njihova vrijednost, te Salković koji smatra da su ispušteni neki koji su također trebali dobiti priznanja jer su u istom rangu kao i oni koji su nagrađeni. Oliver Filipas smatra da nije zakazao odbor nego predlagači, a s njim se složila i Jadranka Blatt koja smatra da treba nagrađivati one koji rade za opće dobro, a ne one koji postižu uspjehe na redovitom radnom mjestu. Neiskustvo članova odbora istaknuo je i Damijanjević koji smatra da se ne treba automatski dati priznanje svima predloženima. Na Filipasov prijedlog da se ubuduće osmisli posebna nagrada za učenike, reagirao je Pope rekavši da se učenici u školi dobro i dovoljno nagrađuju po drugim pravilima što sufinancira Grad iz svog proračuna.
Odluka je prihvaćena jednoglasno.

Cres, mali grad uzavrele političke situacije

Cres, mali grad uzavrele političke situacije

Dragan Medarić, zamjenik predsjednice Odbora za izbor i imenovanja, obrazložio je Prijedlog rješenja o imenovanju predsjednice i članova Odbora za turizam, Prijedlog rješenja o imenovanju predsjednika i članova Odbora za promet i Prijedlog rješenja o imenovanju predsjednika i članova Savjeta za zaštitu prirode i očuvanje okoliša. Bez rasprave, jednoglasno su donesena sva predložena rješenja.

Nada Kremenić obrazložila je Prijedlog odluke o financiranju kapitalnog projekta izgradnja, rekonstrukcija i sanacija javnih lokalnih i nerazvrstanih cesta, te gospodarskih i poljoprivrednih prometnica na području Grada Cresa; Prijedlog odluke o financiranju kapitalnog projekta izgradnja, rekonstrukcija, sanacija, uređenje i opremanje komunalne infrastrukture vodoopskrbe i odvodnje otpadnih i oborinskih voda i Prijedlog odluke o financiranju kapitalnog projekta izgradnja i rekonstrukcija javne rasvjete. Radi se o tri odluke vezane uz korištenje poreza na dohodak koji Ministarstvo turizma ustupa otočnim jedinicama lokalne samouprave za financiranje kapitalnih projekata.
Bez rasprave, odluke su donesene jednoglasno.

Patris Salković pročitao je prijedlog za opoziv predsjednice Gradskog vijeća kojeg je potpisalo pet vijećnika te je stoga pravovaljan i u skladu s Poslovnikom.

Raspravu na ovu temu otvorio je Pope, kazavši da je grupa vijećnika analizirala situaciju u Gradu, zaključila da “Grad nije dobro funkcionirao” i donijela takvu odluku koja “nije ništa osobno”. Natalija Marelić Tumaliuan ustvrdila je da je smjena dogovorena kako bi prošao proračun. Stjepan Vodenac usprotivio se opozivu, kazavši da su “trzavice između gradonačelnika i predsjednice Vijeća bile odlične za Grad, jer suprotni stavovi o mnogo toga vode drukčijem pristupu problemima”. Fiorenco Pinezić je svoju podršku smjeni argumentirao “neiskustvom predsjednice Sepčić” i nadom da će “Grad procvasti s Damijanjevićem”. Sam Damijanjević kazao je da u vođenju Grada mora postojati suradnja, a ne opstrukcije: “Ovo što se događalo od izbora do sada, nije dobro, osim za onoga tko želi izazvati izvanredne izbore. Cresu je dosta izbora i natezanja”. Oliver Filipas je podsjetio da je u kolovozu dao podršku Maji Sepčić i da neće sudjelovati u njenom rušenju, već da zaslužuje više vremena da se pokaže. Jadranka Blatt je istaknula da ne želi rušiti Maju Sepčić iz moralnih razloga.

Opet sukob do mjesta predsjednika

Kako je prema odredbama Poslovnika Gradskog vijeća za opoziv predsjednika potrebno provesti tajno glasovanje, Patris Salković odredio je vijećnike Dragana Medarića i Stjepana Vodenca za pomaganje prilikom glasovanja. Nakon provedenog tajnog glasovanja utvrđeno je da je za opoziv predsjednice glasovalo sedam vijećnika, a četiri protiv, čime je Maja Sepčić razrješena dužnosti predsjednice Gradskog vijeća.

Na isti način provedeno je tajno glasovanje za predsjednika Gradskog vijeća, a jedini predloženi kandidat je bio Marčelo Damijanjević. Patris Salković utvrdio je da je za predsjednika Gradskog vijeća sa 7 glasova “za” i 4 glasa protiv izabran Marčelo Damijanjević.

 

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone