BOLESNO STANJE – LRH U GUBITKU 16,7 MILIJUNA, A DALI BONUS ŠEFU UPRAVE OD 14,1 MILIJUNA

13. veljače 2019. | Kategorija: Hrvatska
Jedan od hotela LRH

Jedan od hotela LRH

KVARNER – Bolesnim stanjem se jedino može opisati stanje u Liburnia Riviera Hotelima, hotelskom lancu iz Opatije koji je u vlasništvu cijelog niza hotela, vila i parcela u Opatiji, Lovranu, Mošćeničkoj Dragi i Matuljima.

Tvrtka koja je već desetljećima opterećena sumnjivim vlasničkim i suvlasničkim odnosa, od nikada jasno objašnjenog načina kako je država predala(?) svoj većinski udio dionica LRH-a prema SN i Dom Holdingu do godina sudbenih procesa kojima je Grad Opatija potvrdio jedan dio svojeg vlasništva, ali izgubio upravljačka prava.

U izvješću, koje se pojavilo na Zagrebačkoj burzi, LRH je tijekom 2018. ostvarila ukupni prihodi od 322,7 milijuna kuna. To je manje-više isto kao 2017., ali su rashodi povećani za 11,7% te su iznosili 339,4 milijuna kuna. To znači da je LRH godinu završio u minusu od 16,7 milijuna kuna. Ta razlika se najviše desila zbog isplate bonusa bivšem predsjedniku uprave Igoru Šehanoviću od 14,1 milijuna kuna.

Ništa od ovog nas možda i ne bi trebalo zanimati pošto je riječ o privatnoj firmi, ali ovdje postoji jedno veliko ALI.

Liburnia Riviera Hoteli nije firma koju su trenutni vlasnici stvarali pa sada njome raspolažu kako žele i daju bonuse po svojoj volji. Već je to firma koja je na vrlo neobičan način privatizirana i zavrzlama se ustvari do danas nije sasvim otpetljala. Usto 25%+1 dionica imaju lokalne jedinice koje su igrama većinskog vlasnika isključene iz odlučivanja. Ova firma je svojevrsni Agrokor Opatijske rivijere koja, ukoliko propadne, stvara ogromne posljedice. I zadnje, Liburnia Riviera Hoteli su većim dijelom vlasnici vila koje su ustvari sve redom u prošlom stoljeću silom oduzete stvarnim vlasnicima i nikada nije ostvaren povrat imovine.

(kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone