BIJELA KRONIKA – RADIONICA EKO MUCKO BUCKO

3. travnja 2014. | Kategorija: Bijela kronika

mucko udruga čaBIJELA KRONIKA – U Dječjem vrtiću „Snjeguljica“ održana je radionica „Eko Mucko Bucko“ u organizaciji Udruge za kulturu „Ča?“. Autorica bajke Tatjana Udović, predstavila je djeci novu eko bajku s njima već poznatim likom, Muckom Buckom, a zatim su oni postali ilustratori i crtali ono o što su zapamtili. Njihovi će radovi krasiti stranice nove slikovnice „Eko Mucko Bucko“ te biti poticaj drugoj djeci da i oni mogu biti kreativni i učiniti nešto slično.
S obzirom na eko temu, nakon kreativnog stvaralaštva, Tatjana je se s djecom spustila do njihova vrta gdje su posijali cvijeće – donaciju Zelene stanice.
Velika vrijednost bajke „Eko Mucko Bucko“ je u činjenici što spaja autoricu (koja djeci neposredno priča dogodovštine Mucka Bucka) i djecu, te djeca postaju aktivni sudionici i tvorci priče. Na jednostavan i razumljiv način približava probleme koji se tiču ekologije, te promiče poštivanje jednog od načela odgoja i obrazovanja za održivi razvoj – načelo zavičajnosti. Naime, kroz ostvarivanje načela zavičajnosti dijete upoznaje svoj zavičaj, te ga se potiče na zaštitu okoliša i očuvanje prirodne i kulturne baštine zavičaja.

Jedan od prijašnjih događaja u organizaciji Udruge za kulturu "Ča"?

Jedan od prijašnjih događaja u organizaciji Udruge za kulturu “Ča”?

Odgojno-obrazovni rad u predškolskim ustanovama sve više uključuje ekološke djelatnosti koje su često sastavni dio projekta s ekološkom tematikom te imaju širi cilj: odgoj i obrazovanje za održivi razvoj. Na tom ekološko-edukativnom putu odgojitelji traže način na koji mogu potaknuti dijete na promišljanje i istraživanje okoline i okoliša. Slikovnica je često jedan od primarnih odabira načina komunikacije s djetetom jer mu pruža neposredan uvid u događaje i doživljaje koji prate određenog lika u njoj. Dijete se poistovjećuje s njim te razmišlja o njegovim postupcima.
Ljubav prema sebi, drugome, prirodi, povijesti svog zavičaja i svoje zemlje, sve to spisateljica integrira u svojoj zbirci te šalje pedagošku poruku koja u svojoj srži sadrži njegovanje čakavskog narječja te razvijanje kulture čitanja od ,,malih¨ nogu, napisala je recenzentica bacc. predškolskog odgoja Jelena Vukobratović
(kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone