BANDIĆ REFERENDUMOM ‘SASJEKAO’ IDEOLOŠKO PITANJE NAZIVA TRGA

17. lipnja 2017. | Kategorija: Hrvatska

Zagreb_areal_view_(4)HRVATSKA – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić elegantnim rješenjem odlučio je stati na kraj ideološkim ‘potezanjima’ koji naziv bi trebao nositi jedan od središnjih zagrebačkih trgova, onaj koji se danas zove Trg maršala Tita, a ranijih dana se zvao Kazališni trg, tj. Sveučilišni trg.

Iako je jasno da ovaj trg smisleno jedino ima veze s kazalištem (koje je u blizini) i sveučilištem (iz vremena kad je građen), a naziv Tita nosi iz ideoloških razloga iz vremena Jugoslavije, svi ovi nazivi imaju svoje brojne sljedbenike. Postoje oni koji smatraju da je dobar naziv Trg maršala Tita, dok postoje oni koji smatraju da je puno bolje trgu vratiti izvoran naziv. Tj. jedan od dva izvorna.

Iako je svima jasno da je naziv jednoga trga u svakodnevnom životu ljudi sasvim irelevantno, u Hrvatskoj su takva irelevantna pitanja – barem po broju sljedbenima koji se zalažu za jedno od rješenja – od ‘presudne važnosti za hrvatsko društvo’.  Stoga je gradonačelnik Bandić najavio – referendum!

Naime, na sjednici Gradske skupštine u srpnju uputiti će prijedlog o referendumu za promjenu imena Trga maršala Tita. I to s dva pitanja: jesu li za promjenu imena i ako jesu, žele li da se zove Sveučilišni ili Kazališni trg. (kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone