BAKAR – ZAVRŠILA AKCIJA UREĐENJA ŠETNICE UZ POTOK

6. studenog 2018. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

bakarBAKAR – Završila je akcija uređenja šetnice uz Potok, koja se tijekom rujna, listopada i studenog odvijala uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva – ‘Naš doprinos zajednici’ pod nazivom ‘Walk by Potok’. Novouređenu šetnicu planira se otvoriti u četvrtak, 08.11.2018. u 10:00.

Malu svečanost povodom otvorenja upriličit će se na samoj šetnici uz sljedeći program:

10:00 – 10:30

  • okupljanje na početku šetnice, na parkiralištu pored Doma kulture ‘Matija Mažić’
  • pozdravni govor
  • šetnja prvim djelom staze do proplanka sa stolom i klupicama

10:30 – 11:00 Program koji su pripremila

  • djeca i zaposlenici Vrtića Bakar
  • učenici i učiteljice Osnovne škole Bakar
  • Bakarske udruge

11:00 – 11:20

  • Šetnja do vrha staze uz stručno vodstvo prof. Bore Štrbca
  • Povratak na proplanak

11:20 – 12:00

  • Zahvale i podjela volonterskih knjižica
  • Nekoliko riječi od strane uzvanika (Nacionalna zaklada i Grad Bakar)

12:00 Nastavak druženja na stazi uz malu okrjepu

“U projekte nastojimo utkati ideje povezivanja i zajedništva, u ovom slučaju usmjerene na kreiranje još zelenijeg, čišćeg i ljepšeg Bakra”, navodi Dunja Vladislović predsjednica KUU Sklad.

Inače, tijekom rujna i listopada, bakarska inicijativa sačinjena od udruga i volontera, Bakar++, angažirano je provodila aktivnosti na projektu ‘Walk by Potok’ koji se odvija uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u sklopu poziva ‘Naš doprinos zajednici’.

“Mjesec rujan iskoristili smo za detaljne pripreme: definiranje timova specijaliziranih za pojedine poslove, detaljnu specifikaciju alata i materijala potrebnih za sanaciju zanemarene staze”, navode vrijedni aktivisti.

“Krajem rujna, prvim radovima na uklanjanju šikare pristupila je manja grupa volontera predvođena voditeljem, prof. Borom Štrbcem. Zapuštena šetnica skrivala je uništene klupe, smeće i urušenu stazu, ali i potencijal da se produži do Soplja, kamenitog brijegu s kojeg se pruža panoramski pogled na Bakarski zaljev i kvarnerske otoke, ali i da se proširi i postane pravo izletište u samom Bakru za sve uzraste. Tijekom listopada animirali smo udruge i lokalnu zajednicu te pozivali na radove: rezanje i sječa šikare, grabljanje, fino čišćenje i prikupljanje šikare, sanacija prikupljene šikare (paljenje), zidarski radovi – podzidavanje urušene staze, postavljanje betonskih stolova i klupica u zamjenu za uništene stare, proširivanje staze, sadnja doniranih sadnica na eko-smotri zborova ‘U skladu s prirodom’ i od lokalnog stanovništva, sanacija postojećih klupica”, ističu

Odazvao se velik broj Bakrana i Bakarki, pa sada možemo reći da će radovi završiti u planiranom roku. Štoviše, uključila su se djeca i tete iz Vrtića Bakar, učenici i učiteljice OŠ Bakar, te u suradnji s roditeljima izradili kućice za ptice koje bi postavili duž novouređene šetnice”, kažu.

„Walk by Potok“ je zajednički projekt lokalne zajednice u Bakru. Put Potok je poznat kako starijim ,tako i mlađim bakarskim generacijama. Zanimljiva šetnica koja je godinama nepravedno zanemarivana iako se je u stalnoj uporabi šetača,građana pa čak i učenika Pomorske škole. Nekoliko bakarskih entuzijasta pokrenulo je ideju projekta uređivanja spomenute šetnice. Također projekt je prijavljen na natječaj “Naš doprinos zajednici“ Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te su projektu dodijeljena sredstva za provedbu. Akcija “Walk by potok” je započela još u srpnju uvodnim predavanjem prof. Bora Štrbca o bakarskim šetnicama,  zaključuje Dunja Vladislović.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone