BAKAR – UREĐENJE ŠETNICE POTOK I NASTUP ZBORA SKLAD

10. travnja 2019. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

bakar bakarski zaljevBAKAR – Bakarski volonteri volonterskog centra Bakar++ otvorili su manifestaciju „Uskrs u Bakru“ akcijom uređenja šetnice uz Potok, koju su u 2018. sami revitalizirali uz podršku PGŽ, Nacionalne zaklade za civilno društvo i Grada Bakra.

Okupilo se 34 volontera koji su s veseljem i entuzijazmom prionuli radovima čišćenja šikare u cilju uljepšavanja šetnice uz Potok, ali i s namjerom da zajedno prepoznaju nove izazove i projekte za unapređenje kvalitete života u Bakru.

Unatoč vlazi, volonteri su uspjeli ostvariti cilj: dodatno je proširen donji dio šetnice, posebice proplanak oko novog stola i klupica, uklonjena je novoizrasla šikara, a uz vodstvo prof. Bore Štrbca, očišćen je i put prema bakarskoj Kalvariji. Njime će već tradicionalno proći procesija na Veliki petak.

Volonteri za svoj trud ne primaju naknadu – ipak su svi višestruko nagrađeni divnim iskustvom zajedničkog rada i uspjeha. A za dobru volontersku marendu pobrinuli su se članovi Podružnice umirovljenika Bakar i pripremili domaće maneštre i bakarske pogače.

U dobrom društvu, umor se ne osjeti. Štoviše, našlo se malo vremena i za opuštanje uz razgovor i mini natjecanje u visećoj kugli.

Akcija će se nastaviti i sljedeće subote, 13.04.2019. u sklopu ‘Zelene čistke’ koju već tradicionalno organizira Grad Bakar.

Također je održan Proljetni koncert koji u sklopu manifestacije ‘Uskrs u Bakru’ organizira KUU Sklad. Niz glazbenih izvedbi zamišljen je kao glazbena meditacija koja slušatelje provodi kroz prve dane proljeća koje budi prirodu i društvo, a zatim i kroz korizmeno doba, do uskrsnuća koje donosi veliko veselje i optimizam. “Koncert je poziv svima nama da izađemo iz domova u društvo i u prirodu, da prigrlimo korizmeni duh milosrđa i pomirenja, te da otvorimo srca, pokažemo razumijevanje i pružimo podršku jedni drugima”, navode iz Sklada.

Ove godine uz Mješoviti zbor Sklad i Komorni zbor Sklad nastupili su i gosti, zapaženi zborovi i solisti:

  •  Mješoviti zbor KUU Sklad, dirigentica Nina Simčić
  •  Komorni sastav KUU Sklad, dirigent Mladen Cvijanović
  •  Zbor Zvon Dobrinj, dirigent Damir Smerdel
  •  Katedralni zbor “Cantores sancti Viti”, dirigent Ivan Nino Načinović i orguljaš Dean Borbelj
  •  Antonio Haller (oboa) i Laura Marincel (sopran), korepetitorica Nina Simčić

Mješoviti zbor Sklad evocirao je stari repertoar Sklada od prije 50-ak godina obradama tradicionalnih pjesama Vehni fijolica i Nagnulo se drivce, ali i nove obrade tradicionalnih duhovnih američkih pjesama. Program su nastavili odlični mladi glazbenici Antonio Haller i Laura Marincel, čije su izvedbe skladbi Moricconea, Mozarta i Stradelle izmamile snažne i  dugotrajne aplauze. Zbor Zvon iz Dobrinja predstavio se klasičnim i modernim duhovnim repertoarom skladatelja Dowlanda, Gasparinija i Gjeilo-a, a posebno oduševio publiku Cohenovom Hallelujah. Katedralni zbor uveo nas je u korizmeno doba s četiri prigodne skladbe Martinjaka, Bacha, Novaka i Kreslina, progovorio o muci, ali i o sućuti i milosrđu. Koncert su zaključili Bakrani, Komorni sastav Sklad koji je uz korizmene skladbe Pelizzarija i Pastrine, otpjevao i dvije uskrsne pjesme Lottija i Grgata, prave himne koje su ispunile divan ambijent crkve Sv. Margarete, te završio glazbeno putovanje Uskrsnim slavljem i novom nadom.

Mlada i talentirana voditeljica, Nataša Radešić Turecki i ovaj put je bila na visini zadatka, i unatoč mladim godinama, profilirala se u iskusnu voditeljicu.

A prepuna crkva Sv. Margarete, pažljiva publika koja zna prepoznati kvalitetu i trud uložen je najbolji pokazatelj da se Bakar profilira u grad kulture, tolerancije i pozitivnih društvenih kretanja. A vrata Sklada otvorena su za sve ljude koji imaju želju kulturno se izraziti u našim postojećim sekcijama (Mješoviti zbor, Komorni sastav, Sekcija za vizualne umjetnosti, volonterski centar Bakar++), ali Sklad je također spreman prigrliti I drugačije kulturne izričaje te otvoriti i nove sekcije prema iskazanom interesu članova slijedeći  142-godišnje geslo: “Skladno naprijed!”.

(kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone