BAKAR – smotra zborova

13. rujna 2021. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

241763850_1881550328686389_8383393319072009400_nBAKAR -  “U divnoj subotnjoj večeri obasjanoj divnim zvjezdanim nebom, 11.09.2021., naš drevni i divni Bakar po šesti put zabljesnuo je u raznolikosti sedam zborova, sedam zborskih izričaja od tradicionalnih podravskih, istarskih i primorskih napjeva, klasičnog zborskog repertoara do obrada suvremenih pop pjesama. Usprkos pandemiji koja se nadvila nad cijelim svijetom, zborovi i publika zračili su zadovoljstvom, združeni u obilju pozitive i emocija učinili su ovu večer zaista divnom i posebnom”, navode organizatori.

“Misija i cilj smotre je kroz šest godina evoluirala od ideje da se s našeg Bakra ukloni stigma zagađenoga grada, do ideje da zborska pjesma postane pokretač niza pozitivnih kretanja u društvu. Još prije nekoliko desetaka godina spontano smo se družili i čuvali prirodu, a čini se da danas to moramo učiti i posebno naglašavati. Pa neka smotra ‘U skladu s prirodom’ bude jedan od takvih pokretačkih i edukacijskih smotri, a spomen park s doniranim sadnicama svjedočanstvo da su se zborovi zauzeli za plemeniti cilj, a ove godine to su bili: MPZ KUU Jeka Primorja iz Rijeke, KUD Halubjan iz Viškova, Riječki komorni zbor Val iz Rijeke, MPZ Gimpl iz Ravne Gore, KUD Lovor iz Lovrana, VA Lipe iz Siska te naš dragi bakarski Sklad.

Valja se prisjetiti bakarskog društva prije dvadesetak godina kada su ovakve inicijative udruga bile spontane i redovite – bakarska inicijativa udruga KUU Sklad, DVD Bakar, Udruga Bakarska žena, Podružnica umirovljenika Bakar, UHBDR Grada Bakra, Bakarska straža, Društvo Naša djeca Bakar te SPD Luben, pokazala ljubav za svoj grad, da želi u njega ulagati ideje, vrijeme i rad, da je spremna suočiti se s velikim projektima i njima graditi naš Bakar, zavičaj, ali i same sebe. Zato vas svih pozivamo da nam se pridružite jer smo se u ovih šest godina silno obogatili: ali mi amateri nismo plaćeni novcem, nego divnim emocijama i energijom, radošću pjevanja, divnim iskustvom druženje sa zborovima, ali najviše toplim aplauzima i osmjehom odobravanja naše drage bakarske publike, koja je prepoznala širu poruku našeg pjevačkog angažmana i podržala je.

Grad Bakar i Odjel za kulturu PGŽ financijski su podržali ovu priredbu, a na najvišoj razini i ove je godine bio G.I.S ov tim na čelu s Lorinom Zovićem. Gordana Kovačević je od samog početka voditeljica smotre – i ove godine je divnim mislima o sreći najavila zborove i dala poseban ton cijeloj smotri.

Miljenko Šegulja je službeni fotograf i snimatelj smotre – ne samo Sklad, svi se uvijek na njega možemo osloniti i biti sigurni da će naše djelovanje njegov objektiv opaziti.

Uspjeh ovakve priredbe počiva na bezbroj detalja koji se svi moraju složiti u lijepi mozaik. Zato valja istaknuti imena zaslužnih: Maja Šepac Rožić Darko Pavletić Pape, Franjo Vicić, Miljenko Husan i Darko Nedić, Branka Jalšovec i njene bakarske gospođe, Marin Roberti, Bore Štrbac, Ljubo Vladislović , Pave Pavletić, Ivan Jakupanec, Mitja Čegodajev, a posebno naše skladne domaćice: Dobrinka, Nela, Tanja, Dijana, Dunja S, Dunja V, Nevenka, Suza, Andrea, Karmen, Aleksandra, Renata i Bojana.

A još jednu pohvalu zaslužuju zborovi koji oduševljavaju svojim dobrim duhom i odličnom pjesmom:  MPZ KUU Jeka Primorja iz Rijeke s dirigentom Igorom Vlajnićem, KUD Halubjan iz Viškova s dirigenticom Žaklinom Majetić Mufić, Riječki komorni zbor Val iz Rijeke s dirigenticom Doris Kovačić, MPZ Gimpl iz Ravne Gore s dirigenticom Doris Kovačić, KUD Lovor iz Lovrana s dirigenticom Arianom Bossi, VA Lipe iz Siska s dirigentom Draženom Kurilovčanom te dragi KUU Sklad Bakar s dirigenticom Nadom Matošević Orešković.

Sljedeće godine Sklad slavi 145. rođendan i najavljuje bogat cjelogodišnji program”, navode organizatori.

(kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone