AFERA MARIŠĆINA – KOMADINA OSTAO BEZ SVOJEG ČOVJEKA, JOSIP DEDIĆ (SDP) VIŠE NIJE ŠEF EKOPLUSA

1. veljače 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
Josip Dedić

Josip Dedić

MARIŠĆINA – Županijski centar za gospodarenjem otpadom Marišćina vrvi aferama otkad postoji. Već je teško nabrojati sve probleme koji su se nanizali. Počelo je s dvojbenim lokacijama i vlasnicima terena, zatim s neobično visokim cijenama radova, potom su neobično visoke bile cijene mehanizacije postrojenja. Iz mjeseca u mjesec odlazili su milijuni poreznih obveznika za, kako se tada obećavalo, rješenje svih problema zbrinjavanja otpada Rijeke i većeg dijela Kvarnera.

Ne samo da se problem nije riješilo, nego se on povećao do nevjerojatnih razmjera.

Zatvorena su postojeća odlagališta, a bilo je jasno da Marišćina ne funkcionira dobro. Počeo se stvarati kaos, cijene otpada su rasle i nitko nije bio zadovoljan izuzev župana Komadine (SDP) i gradonačelnika Obersnela (SDP) koji su rukama i nogama, kroz politički monopol koji su imali preko SDP-a, branili sve što veze ima s Marišćinom. S vremenom se Obersnel “ohladio”, ali Zlatko Komadina je nastavio istim putem: nije činio ništa a svakodnevno je dobivao pritužbe.

Stvar je eskalirala kada su građani počeli masovno prosjevodavi zbog – sada je to jasno – zagađenja koje je Marišćina stvarala. Smrad se širio i Viškovo se počelo daviti. Zdravlje ljudi je dovedeno u pitanje.

Josip Dedić je samo žrtveni jarac, pravi krivci su Zlatko Komadina i Vojko Obersnel

Josip Dedić, čovjek povjerenja Komadine i član SDP-a, našao se u fotelji šefa Ekoplusa koja gospodari Marišćinom. Dedić je trebao dovesti stanje u red, ali je stvorio samo još više problema. Točnije, nije napravio ništa. Smrad se povećavao, građani negodovali, uludo trošili novci na razna istraživanja i projekte koji su trebali pokazati da je smrad doista smrad. Istovremeno se Komadina nastavio praviti kao da ga se to ne tiče.

Dok se Komadina igrao u SDP-u sa Bernardićem i solio pamet o socijaldemokraciji u županiji kojoj je na čelu dešavao se lom. Počeli su stizati nalazi o štetnosti i reakcija javnosti je postala neizdrživa. Ankete koje su vodeći mediji ignorirali pokazivale su da je Zlatko Komadina među tri najnepopularnija političara na Kvarneru, a glavni razlog se navodila Marišćina.

Trebalo je nešto učiniti. Pronaći žrtvenog jarca. Zatim je Josip Dedić zamoljen da preda ostavku. On je to i učinio, a Komadina iznova okrenuo pogled u drugom pravcu.  Vjerojatno smatrajući da će svi sve zaboraviti. Ali ukoliko se svakog dana gušite u smradu Marišćine teško to možete zaboraviti. Dedić je napokon i službeno otišao. Na današnjoj skupštini Ekoplusa prohvaćena je ostavka Josipa Dedića. Komadina je bio prisiljen odustati od svojeg čovjeka koji se pokazao potpunim promašajem.

Ali nije Josip Dedić za sve kriv. Dedić je žrtveni jarac, jer s njim ili bez njega Marišćina je problem u režiji Komadine, Obersnela i ostalih manje važnih SDP-ovaca poput načelnice Udović. Sve dok oni budu orkestrirali Marišćina je bila i bit će problem. Neovisno bio tu Dedić ili ne. A ti narode, guši se i dalje. To je tvoj izbor.

(ZM)

 

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone