KVARNERSKI ĐIR NEVENA ŠANTIĆA: ŠKORO NA DNU

22. lipnja 2020. | Kategorija: Hrvatska

neven santic

KVARNERSKI ĐIR NEVENA ŠANTIĆA

Piše: Neven Šantić

Škoro na dnu


Kada su mu već pokazali prst umjesto da bude, rječnikom družine koju okuplja, “muško” i ustraje na svom mačo stavu, ili da bude, također kako bi rekli njegovi istomišljenici, pi* pa da poliže ono što je rekao, Miroslav Škoro izabrao je najjadnije moguće rješenje – iskoristiti pokazani srednji prst za najprizemniju kampanju. Ne sumnjam da su ga tako savjetovali u vlastitom mu stožeru, sve lumen do lumena, pa ga od polemike o pravu na pobačaj (što može biti i legitimno političko pitanje), odveli u natjecanje u daljnjem ponižavanjuu žena. U kojem se, eto, žene, ako se usude muškarčinama i njima vijernim ženetinama pokazati srednji prst prokazuju kao nepristojna niža bića koja urušavaju same temelje društva.

Tako to tumače i Škorina perjanica u 3. izbornoj jedinici samozvani humorist Drele i perjanica domovinaša u 8. izbornoj jedinici Carla Konta. Koja, pazite dobro, ljudsku (mušku i žensku) reakciju žena povrijeđenih Škorinom izjavom o “savjetovanjju s rodbinom poslije silovanja” proglašava predstavom (plus provokacijiom) dostojnom Olivera Frljića. Ova, po vlastitoj definiciji “liberalna konzervativka”, pri čemu je konzervativno rezervirano za njena doboka uvjerenja da je najprije supruga i majka i da ne treba raditi nedjeljom a onda sve ostalo, ne primjećuje da nastavljajući lupati po ženama u kampanji muški šovinisti u njenom stranačkom okruženju javno ili licemjerno u potaji vrijeđaju i nju kao ženu. 

No, poanta je u tome, što Konta, kao i svi domovinaši, ništa novoga ne donose u politiku osim recikliranja toga što su majke, pater familiasi i duboko konzervativni odani naciji i svetoj materi Crkvi (bar na rječima). Pa osim općih mjesta o tome što bi Hrvatska trebala biti ili što ne valja, nema niti jedne zdravorazumske rečenice o konkretnom razvojnom ili bilo kakvom suvislom političkom potezu. 

Kada zagovarate isprepletenost obitelji, nacije i Crkve (tri u jedan), protivite se dvjesto godina starom odvajanju države i društva sa svim njegovim sastavnicama, gdje svaki radi svoj posao i unutar države kao političke zajednice ravnopravnih pojedinaca, ne namećući onome drugome kako će se ponašati, što će smjeti a što neće, sudjeluje u kreiranju prostora za razvoj ljudskih i društvenih potencijala. Europski demokršćani odavno su to shvatili.

Ne može je ni biti. Jer kada zagovarate isprepletenost obitelji, nacije i Crkve (tri u jedan), protivite se dvjesto godina starom odvajanju države i društva sa svim njegovim sastavnicama, gdje svaki radi svoj posao i unutar države kao političke zajednice ravnopravnih pojedinaca, ne namećući onome drugome kako će se ponašati, što će smjeti a što neće, sudjeluje u kreiranju prostora za razvoj ljudskih i društvenih potencijala. Europski demokršćani odavno su to shvatili.

No, najgore je u svemu tome da se iza ovog retrogradnog koncepta koji prožima Domovinski pokret i njegove partnere (nije tu posve imun ni HDZ-u ali ga prikopčanost Europskoj pučkoj stranci i njenim utjecajima koliko-toliko drži na uzdi), iza ove tobožnje ljubavi prema tradicionalnom i nacionalnom krije žudnja za moći i novcem kojeg donosi vlast. U tzo možete biti sigurni.

Trgovce nacijom i nacionalnim osjećajima, profesionalne domoljube, još je u 18. stojeću prozreo Samuel Johnson, čuveni engleski literat i humanist. Imajući na umu jednog onodobnog Škoru, zapisao je jednu od najcitiranijh izreka prema kojoj je takvo domoljublje posljednje utočište hulja. 

 

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone