24,3 milijuna kuna za Interpretacijski centar prirodne baštine i Centar za posjetitelje o velikim zvijerima u Staroj Sušici

30. srpnja 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Posjet-ministrice-Žalac-kompleksu-Benčić-900x600KVARNER – Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac potpisala je danas u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci dva ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU fondova ukupne vrijednosti 24,3 milijuna kuna za projekte Interpretacijskog centra prirodne baštine Primorsko-goranske županije te Centra za posjetitelje o velikim zvijerima u Staroj Sušici u Gorskom kotaru.

Riječ je o ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Ukupna vrijednost projekta Interpretacijskog centra prirodne baštine Primorsko goranske županije je 16,17 milijuna kn. Nositelj Projekta je Grad Rijeka, a partneri Primorsko-goranska županija, Javna ustanova Priroda i Turistička zajednica grada Rijeke.

Ukupna vrijednost projekta Centar za posjetitelje o velikim zvijerima u Staroj Sušici je 8,18 milijuna kuna. Nositelj Projekta je županijska Javna ustanova “Priroda”, a partneri Općina Ravna Gora i Turistička zajednica općine Ravna Gora.

Ministrica je prije potpisa ugovora obišla kompleks Benčić kako bi se pobliže upoznala s projektom “Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ za koji je u Rastokama 16. srpnja 2018.g potpisom ugovora odobreno 68.206.564,00 kn bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a koji se provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ U

Ministrica Žalac je izjavila kako će se u preobrazbu cjeline kompleksa Benčić uložiti preko 280 milijuna, čime će se taj dio grada i industrijske baštine revitalizirati i staviti u funkciju projekta evropske prijestolnice kulture. Ministrica je također naglasila pohvalila Rijeku i PGŽ koji su u samom vrhu što se tiče korištenja sredstava EU fondova.

Nakon obilaska lokacije ministrica Žalac održala je radni sastanak sa županom Zlatkom Komadinom i gradonačelnikom Vojkom Obersnelom te ravnateljima gradskih ustanova i direktoricom EPK 2020.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako su teme razgovora bile vezane uz sve što se gradi u Benčiću, na što će biti utrošena preko 130 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. “S obzirom na dinamiku radova očekujemo da će sve biti gotovo do 2020.g.”, rekao je gradonačelnik te dodao kako vesele i novi ugovori vezani za projekte koji se odnose na prirodnu baštinu jer sve zajedno može biti u funkciji daljnjeg razvoja te novog zapošljavanja. Gradonačelnik je na upit novinara kazao kako je zadovoljan suradnjom s ministarstvom, koje je u okvirima mogućeg učinilo sve što se moglo kako bi se realizirali ovi projekti. “Mi smo najmlađa članica EU i svima treba vremena na privikavanje i prihvaćanje način promišljanja i poslovanja uz prilično složene postupke i kriterije koje provodi diktira Europska unija.

Gradonačelnik je zaključio kako će se realizacijom ovih dvaju projekata dobiti novi sadržaje, budući da će se urediti pristup u zaštićeni geomorfološki spomenik prirode Zametsku pećinu, koja se nalazi unutar gradske jezgre i koja će na taj način biti dostupna javnosti, a također će se urediti i tri parka u gradu Rijeci – park N. Hosta, Mlaka i Trsat.

Župan Komadina je komentirajući činjenicu da su Grad Rijeka i PGŽ u samom vrhu što se tiče korištenja sredstava EU fondova kazao kako je problem upravo u tome što smo mi više razvijeniji nego drugi. „Što više projekata kandidiramo to nam više sredstava domaće komponente fali jer nije osmišljen sustav financiranja onog dijela koji prijavitelji moraju sami financirati, tako da se za sada snalazimo s kreditima i to je ono što će ministarstvo i Vlada morati riješiti u narednom razdoblju“, kazao je župan.

Interpretacijski centar prirodne baštine
Projekt Interpretacijskog centra prirodne baštine Primorsko goranske županije ukupno je vrijedan 16,17 milijuna kn. Ministarstvo regionalnog razvoja fondova Europske unije dodijelilo je bespovratna EU sredstava u iznosu od 11,29 milijuna kn. Partneri Grada Rijeke u ovom projektu su Primorsko- goranska županija, Javna ustanova Priroda i Turistička zajednica grada Rijeke.

Projektom će se urediti Interpretacijski centar prirodne baštine Primorsko- goranske županije na području Sveučilišnog kampusa u Rijeci. Primorsko-goranska županija u projektu sudjeluje s 3.3 milijuna kuna, a Javna ustanova „Priroda” sa 213.000 kuna. Podršku projektu su pružili i Prirodoslovni muzej te Sveučilište u Rijeci koje je ustupilo teren na kojem će se nastati novi Interpretacijski centar.

Kako bi na području čitave Županije ojačali i stvorili preduvjete za održivu valorizaciju prirodne baštine, predviđeno je na 11 odredišta zaštićene prirodne baštine i Natura 2000 područja, na inovativan način promovirati i interpretirati zanimljivosti i specifičnosti prirodne baštine te tako pridonijeti promociji i održivoj turističkoj valorizaciji čitave naše Županije.

Područja koja će se valorizirati kroz ovaj projekt su:

Zaštićeni geomorfološki spomenik prirode Zametska pećina u Gradu Rijeci
Strogi rezervat Bijele i Samarske stijene
Značajni krajobraz Lopar na otoku Rabu,
značajna NATURA 2000 područja: Zebar, Lič polje, Obruč, Platak, Kupska dolina, Osor, okolica Baške
te parkovi u gradu Rijeci – park N. Hosta, Mlaka i Trsat.
Sam Centar bit će smješten na otvorenom u sklopu Kampusa na Trsatu, u vidu suvremenog botaničkog vrta u sklopu kojega će se korištenjem multimedijalne tehnologije promovirati i ovih 11 odredišta prirodne baštine u Primorsko-goranskoj županiji.

Primorsko-goranska županija zajedno s Javnom ustanovom „Priroda” posebice će biti uključeni u aktivnosti izrade strateških dokumenata, aktivnosti uređenja Interpretacijskog centra prirodne baštine PGŽ na Kampusu koje između ostalog uključuju i opremanje laboratorija za razvoj suvremene banke sjemena rijetkih, zanimljivih i ugroženih biljnih vrsta šireg područja, a koja se planira ustanoviti u suradnji Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci i Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Projektom će biti obuhvaćeno i osmišljavanje i izradu edukativnih i volonterskih programa, označavanje 11 vrijednih prirodnih područja interpretativni sadržaji, uređenje geomorfološkog spomenika prirode – Zametske pećine i stvaranje preduvjeta za njenu turističku i edukativnu valorizaciju.

Upravo je ovaj segment projekta specifičan jer je grad Rijeka jedan od rijetkih gradova koji se može pohvaliti činjenicom da u sklopu svojeg gradskog naselja (Zamet), između stambenih jedinica – nebodera, ima speleološki objekt, koji će se kroz ovaj projekt staviti u funkciju. Predviđeno je da se speleološki objekt opremi i otvori za turističke posjete, ali značajna će biti i mogućnost organizacije škola za male speleologe koji će zasigurno dio naših malih sugrađana zainteresirati i usmjeriti u speleologiju, geologiju i općenito prirodoslovne znanosti.

Predviđeno trajanje projekta je do 1. siječnja 2021. godine.

Centar za posjetitelje o velikim zvijerima u Staroj Sušici
Ukupna vrijednost projekta Centar za posjetitelje o velikim zvijerima u Staroj Sušici je 8,18 milijuna kuna, nositelj Projekta je županijska Javna ustanove “Priroda”, a partneri Općina Ravna Gora i Turistička zajednica općine Ravna Gora. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije o dodijelilo je bespovratna EU sredstava u iznosu od 5.006.600,96 kuna.

Sadržaj i koncept Centra temelji se na prezentaciji i promociji goranskog prostora, kao NATURA 2000 područja, mjesta suživota ljudi i velikih zvijeri, mjesta očuvanih krajobraznih i prirodnih vrijednosti.

Ciljevi ovog projekta su višestruki, poticanje održivog razvoja u Gorskom kotaru, a među njima se posebno ističu: očuvanje prirodne baštine za buduće naraštaje, održiva valorizacija prirodne baštine, stvaranje tzv. „zelenih radnih mjesta”, izobrazba lokalnog stanovništva i posjetitelja, povećanje turističke privlačnosti i povećanje broja posjetitelja.

Planirani završetak projekta je 1. rujna 2020. godine, a s gradnjom Centra se planira započeti u 2019. godini. Projektom će se prenamijeniti i obnoviti postojeća ruševna zgradu u naselju Stara Sušica te izraditi moderan multimedijalni izložbeni postav.

Usporedo s obnovom i opremanjem Centra, u projektu će se odvijati i druge aktivnosti, kao što su: osmišljavanje i primjena edukativnih programa, izrada i tisak „Goranskog bestijarija” (skup priča i legendi o velikim zvijerima i ljudima goranskog kraja), izrada i tisak dječje slikovnice, osmišljavanje 5 prototipa suvenira, osmišljavanje i organizacija manifestacije „Dan velikih zvijeri”, priprema i tisak promotivnih materijala i izrada Marketing plana i Akcijskog plana upravljanja posjetiteljima i si.

Od izuzetnog značaja je u projekt uključiti i lokalnu samoupravu, kako bi se osigurala dugoročna održivost te kako bi lokalna zajednica prepoznala priliku za značajnije unaprjeđenje i razvoj održivog turizma te brendiranja Gorskog kotara kao destinacije očuvane prirodne baštine u kojoj obitavaju sve tri velike zvijeri: vuk, medvjed i ris.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone